C-tin Bălăceanu Stolnici: "Când am trecut prin criza cealaltă, la conducere au fost oameni perfect capabili"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Bălăceanu Stolnici este medic neurolog, istoric şi academician. Invitat la emisiunea "Ediţie de weekend" de la Antena 3, profesorul şi-a exprimat opinia în legătură cu situaţia ţării de acum, în contextul crizei financiare, în comparaţie cu cea din anii 1929 - 1930.

La cererea moderatoarei Paula Rusu de o oferi o privire asupra viitorului României vis-a-vis de criza financiară, comparativ cu perioada 1929 - 1930, Constantin Bălăceanu Stolnici a răspuns: "Prezicerile în materie de viaţă politică, de fenomene economice, sunt aproximative. Diferenţa dintre perioada pe care am trăit-o, în celelalte crize, şi cea de acum, este că atunci, oamenii care au condus ţara şi au scos-o din criză, aveau o mai mare indemânare politică, mai mare onestitate în conducerea tuturor acestor ramificaţii care stau la baza acestor crize.

Să nu uităm un lucru: criza nu e determinată de ce s-a întâmplat la noi în ţară, nu poate fi vindecată la noi. Rezolvarea crizei nu se face dintr-o ţară, ci se face treptat, la nivel planetar.

Trecerea prin criză se poate face mai uşor sau mai puţin uşor, în funcţie de capacităţile de guvernare şi de modul cum funcţionează societatea civilă, mai ales în segmentul acesta financiar economic."

"Deciziile nu sunt strict paralementare. Pe vremea când am trecut prin criza cealaltă, la conducere au fost oameni perfect capabili. De exemplu, Carol al II-lea, care era specialist în economie." a afirmat profesorul, cu referire la capacitatea României actuale de a ieşi din criză.

Paula Rusu l-a întrebat pe Bălăceanu Stolnici de ce, din când în când, apar în public concători ai ţării care susţin că am ieşit din criză. Academicianul a răspuns: "Sigur nu vom rămâne în criză. Mecanismul însăşi socio-economic pledează în favoarea ieşirii din criză. Problema este când vom ieşi. Este şi o tehnică de manipulare a opiniei publice pentru a nu crea o stare de disperare, care ar fi contra productivă ieşirii din criză. Suntem un popor care nu este obişnuit nici să muncească intens, nici să suporte eroic sacrificii."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite