C-tin Bălăceanu Stolnici: "Copiii primesc o spoială de educaţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a făcut o comparaţie între educaţia din zilele noastre şi cea din 1935, în cadrul emisiunii "Ediţie de weekend" de la Antena 3.

Profesorul Stolnici a explicat ce carenţe sunt în învăţământul actual: "Deficienţa e la nivel de institutor şi de învătator. Nu au entuziasmul, pregătirea pedagogică şi răbdarea necesare ca să facă o educaţie tineretului. Din cauza aceasta le scapă printre degete.  Nu au autoritatea necesară. În loc de educaţie, copiii primesc o spoială de educaţie. Şi rămân cu asta, care se reflectă până la nivelul universitar. Acolo îşi primesc primele noţiuni de cultură generală.

Dacă în perioada aceea de formare a creierului, noţiunile nu sunt bine introduse, aşa rămân. Acolo trebuie făcută o reformă, dar aceasta necesită timp. Învăţătorii nu sunt bine plătiţi, iar cei care sunt de calitate, nu se implică."

Pus în temă de către moderatoarea Paula Rusu despre cadourile pe care le primesc profesorii şi despre elevii obligaţi de profesori să facă meditaţii, academicianul a răspuns: "Nu cred că un elev ar fi ramas în liceu dacă şi-ar fi permis să facă o obrăznicie sau să îi facă profesorului un cadou. Această corupţie a apărut în timpul regimului comunist: nu au mai fost selecţionate elite şi profesorii nu mai erau plătiţi ca înainte. În mediul universitar, tentaţia a venit de la studenţii străini care aduceau valută şi corupeau profesorii. Acesta a deteriorat comportamentul profesoral.

Se făceau meditaţii şi atunci, dar în momentul în care profesorul medita un copil, se retrăgea din poziţia de examinator."

Bălăceanu Stolnici se declară reţinut în ceea ce priveşte măsurile care se iau în educaţie: "Sistemul educaţional este în plină revoluţie, dar nu ştiu dacă măsurile care s-au luat sunt cele mai indicate. Când un ministru al educaţiei asasinează trei academii, tăindu-le fondurile, am nişte îndoieli."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite