Bush nu ştie cum să-şi scoată cămaşa din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile de la Kerbala şi Ramadi, în urma cărora au murit, joi, peste 120 de persoane, alte o sută fiind rănite, au crescut tensiunea la Casa Albă. Chiar în ziua carnajului, în care au

Atacurile de la Kerbala şi Ramadi, în urma cărora au murit, joi, peste 120 de persoane, alte o sută fiind rănite, au crescut tensiunea la Casa Albă. Chiar în ziua carnajului, în care au murit şi soldaţi SUA, preşedintele american, George W. Bush, s-a întâlnit la Washington cu mai mulţi oficiali de rang înalt, deopotrivă susţinători şi adversari politici, pentru a se sfătui cu privire la evoluţia războiului din Irak.
Sfat de taină cu matusalemii războaielor americane"Nu toate persoanele de la această masă sunt de acord cu decizia mea de a interveni în Irak. Dar sunt buni cetăţeni, care înţeleg că trebuie să câştigăm de vreme ce suntem acolo. Vă sunt recunoscător pentru sugestiile pe care le veţi da", a declarat Bush la consiliul consultativ de la Casa Albă. Importanţa invitaţilor lui Bush dă de înţeles cât de gravă a devenit situaţia în regiunea de conflict şi că războiul le scapă americanilor de sub control. La sfatul de taină au participat nume importante ale administraţiei americane din ultimii 45 de ani, precum Robert McNamara, secretarul Apărării în timpul războiului din Vietnam, sau Madeleine Albright, secretar de stat în timpul preşedintelui Bill Clinton. Albright nu a ezitat să reitereze faptul că i-a displăcut de la bun început decizia prioritară a preşedintelui de a-l înlătura de la putere pe Saddam Hussein. Vizita neaşteptată de ieri a ministrului britanic de externe, Jack Straw, la Basra, în sudul Irakului, nu face decât să confirme starea de alertă în care se află statele implicate în conflictul irakian. Se caută vorbitori de urdu pentru CIABush nu este îngrijorat numai de ceea ce se întâmplă propriu-zis în Orientul Mijlociu, ci şi de cum se vede acesta în exterior. Preşedintele american nu a criticat dur televiziunile arabe pentru că au creat publicului o imagine falsă despre SUA. El a recunoscut însă şi faptul că americanii ar trebui să-şi îmbunătăţească "felul în care îşi transmit idealurile". "Nu poţi convinge oamenii dacă nu poţi vorbi cu ei", a declarat Bush. Prin urmare, predarea limbilor rusă, chineză, hindi şi arabă vor fi promovate în America de la grădiniţă până la facultate. Pentru a putea sprijini această iniţiativă lingvistică de apropiere între popoare adversare politic, Casa Albă va solicita Congresului SUA să adopte un buget de peste 114 milioane de dolari în 2007. Mai ales după atentatele de la 11 septembrie 2001, Pentagonul, CIA şi alte servicii SUA se confruntă cu o adevărată penurie de specialişti în arabă şi alte "limbi exotice". "Avem nevoie de specialişti în serviciile secrete SUA, care atunci când cineva le spune ceva în arabă, farsi sau urdu, să înţeleagă despre ce este vorba", a conchis Bush.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite