Bush s-a grăbit să ajungă în Noua Europă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi aşa, mii de manifestanţi anti-Bush şi-au făcut, ieri, simţită prezenţa, reamintindu-i preşedintelui american ostilitatea cu care Vechea Europă priveşte în continuare politicile

Chiar şi aşa, mii de manifestanţi anti-Bush şi-au făcut, ieri, simţită prezenţa, reamintindu-i preşedintelui american ostilitatea cu care Vechea Europă priveşte în continuare politicile actualei administraţii.
Departe de vacarmul protestelor, George Bush, primul preşedinte american care se deplasează în Austria după Jimmy Carter, în 1979, şi-a început, ieri, ziua întâlnindu-se cu omologul său austriac, Heinz Fischer, în cadrul spectaculos al Palatului Hofburg. Ulterior, au demarat discuţiile cu liderii UE, principalele subiecte de pe agendă fiind dosarul nuclear iranian, liberalizarea comerţului şi criza irakiană. Faţă de abordările de pe poziţii antagonice şi atmosfera rece a summitului, anticipate de analişti, a intervenit totuşi o schimbare, determinată de atitudinea preşedintelui american în problema deţinuţilor de la Guantanamo. Dornic să redea consistenţă angajamentului Statelor Unite de a combate terorismul fără a încălca drepturile omului, Bush a fost de acord cu declaraţia comună în acest sens, cu care urma să se şi încheie summitul. Adoptând o poziţie conciliantă, notează observatorii politici, preşedintele american vrea să facă uitate momentele critice prin care au trecut relaţiile transatlantice în momentul invadării Irakului.
Ungaria, încântată de vizita preşedintelui SUA
Infinit mai puţin complicată şi într-o cu totul altă atmosferă se va desfăşura vizita preşedintelui Bush în Ungaria, ţară parte a Noii Europe. El se va afla azi la Budapesta pentru a omagia împreună cu maghiarii revoluţia anticomunistă din 1956. Cu această ocazie, preşedintele american va susţine un discurs la Citadella de pe Muntele Gellert, transmis în direct de CNN. Conform unor surse diplomatice, înaintea vizitei, Bush s-a informat temeinic asupra Ungariei şi a revoluţiei din 1956. Se aşteaptă ca preşedintele să laude democraţia stabilă şi economia de piaţă solidă în această ţară aliată. Clasa politică maghiară e încântată de vizită, considerată un evenimet care va ridica prestigiul internaţional al Ungariei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite