Bush primeşte India în clubul atomic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

istorică a înţelegerii intervenite rezidă în faptul că India nu este semnatară a Tratatului de neproliferare, tocmai din acest motiv America interzicând până acum exporturile de tehnologie

istorică a înţelegerii intervenite rezidă în faptul că India nu este semnatară a Tratatului de neproliferare, tocmai din acest motiv America interzicând până acum exporturile de tehnologie nucleară către această ţară. După cum se ştie, India a efectuat experienţe nucleare secrete şi posedă arma atomică, intrând, astfel, pe uşa din spate a clubului atomic. În ce măsură Congresul american va ratifica acordul este însă greu de ştiut, dată fiind opoziţia faţă de un act care va modifica radical ordinea internaţională nucleară, oficializând statutul de putere nucleară al Indiei, chiar dacă aceasta nu este parte a Tratatului de neproliferare.
Contra-pondere la influenţa Chinei în Asia
Accesul la tehnologia nucleară de vârf a SUA ar putea înlesni soluţionarea crizei de energie pe care o traversează India, concesia pe care America o oferă explicându-se prin două motive. În ochii Washingtonului, India, democraţia cea mai populată a planetei, reprezintă o contrapondere la influenţa crescândă economică, politică şi militară a Chinei în Asia şi în restul lumii, în perspectivă Beijing putând deveni un rival primejdios pentru americani. În al doilea rând, America este profund interesată în dezvoltarea legăturilor economice cu India, cei peste 300 milioane indieni din clasa de mijloc (cât întreaga populaţie a SUA), fiind tot atâţia potenţiali clienţi ai mărfurilor americane.
"Bin Laden va fi capturat!"
În schimb, America nu este dispusă să ofere concesii similare şi Pakistanului, ţară care a experimentat şi ea arma atomică. Washingtonul priveşte cu suspiciune rolul jucat de principalul artizan al programului nuclear pakistanez A.Q. Khan în exportul clandestin de componente ale armei nucleare către alte ţări (inclusiv, probabil, Coreea de Nord), ostile Americii. După terminarea vizitei în India, Bush va sosi şi în Pakistan, fiind gata să ofere un anumit sprijin preşedintelui Pervez Musharraf, pentru ajutorul oferit în lupta împotriva terorismului. E de aşteptat ca, în contrapartidă, preşedintele american să ceară intensificarea eforturilor pentru identificarea locului unde se află ascuns Bin Laden, probabil undeva la graniţa pakistanezo-afgană. În timpul scurtului său popas în Afganistan, Bush a făgăduit solemn că acesta va fi capturat, totul fiind doar o chestiune de timp. Fără cooperarea Pakistanului, acest lucru este însă aproape imposibil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite