Bush nu are un plan pentru victoria in Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In discursul televizat pe care l-a rostit la o ora de maxima audienta marti seara la baza militara Fort Bragg, din Carolina de Nord, Bush a incercat sa inlature scepticismul americanilor legat de

In discursul televizat pe care l-a rostit la o ora de maxima audienta marti seara la baza militara Fort Bragg, din Carolina de Nord, Bush a incercat sa inlature scepticismul americanilor legat de razboiul din Irak si sa convinga natiunea ca anuntarea unui calendar pentru retragere ar fi "o grava eroare". Printre alte neajunsuri, un astfel de calendar nu ar face decat sa-i informeze pe "inamici" cat timp trebuie sa astepte plecarea trupelor americane, a tinut sa sublinieze presedintele SUA, care a conchis: "Vom ramane in Irak atat timp cat va fi nevoie". Seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, estima insa cu numai cateva zile in urma ca prezenta americana in Irak se va prelungi pe durata a 10-12 ani.
Romania, pomenita printre aliatii de nadejde
Romania a fost pomenita de Bush alaturi de Marea Britanie, Italia, Australia, Germania, Ucraina, Turcia si Polonia, care pregatesc armata si politia irakiana, si de "numeroase natiuni" care actioneaza in prezent pentru atingerea obiectivului comun: "Un Irak care poate sa se apere singur, sa-si infranga dusmanii si sa-si asigure libertatea". Bush a admis in schimb ca "munca in Irak va fi dificila si periculoasa", cu alte cuvinte ca militarii americani vor mai avea de luptat in conditii grele si ca vor mai fi pierderi in randurile lor. Un sacrificiu in legatura cu care multi americani au semne de intrebare, dar despre care presedintele american a dat asigurari ca "merita facut si este vital pentru securitatea Statelor Unite".
Democratii deplang slabiciunea argumentelor presedintelui
Bush a facut insistent o legatura intre operatiunile militare din Irak, care au inceput cu ofensiva din martie 2003, si razboiul impotriva terorismului declansat dupa atentatele din 11 septembrie 2001, la care a facut referire de cinci ori in discursul sau, punand astfel in vedere americanilor pericolele la care se supun "daca irakienii sunt abandonati unor oameni ca Zarqawi si daca viitorul Orientului Mijlociu va fi lasat in seama unora ca Bin Laden". Pentru adversarii sai democrati, referirile la atentatele din 11 septembrie nu au facut decat "sa sublinieze slabiciunea argumentelor" lui Bush. Mai ales ca un sondaj publicat chiar in ziua discursului de "Washington Post" arata ca majoritatea americanilor cred ca administratia a inselat deliberat opinia publica in legatura cu motivele declansarii ofensivei in Irak si ca razboiul purtat in aceasta tara nu se inscrie in razboiul global impotriva terorismului. Democratii deplang in special faptul ca Bush nu a fost in stare sa prezinte un plan pentru victorie in Irak si ca "a ratat o ocazie de a vorbi clar americanilor", cum subliniaza liderul democratilor din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi. Din martie 2003, in Irak si-au pierdut viata 1.730 de militari americani, iar peste 50 la suta din americani dezaproba modul in care este gestionata situatia fara a sustine insa retragerea inainte de restabilirea ordinii in aceasta tara.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite