Bush s-a oprit, timp de cinci ore, în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Bush a sosit, ieri, într-o vizită-surpriză în Afganistan, prima efectuată în această ţară după răsturnarea regimului talibanilor în 2001. Din motive de prudenţă, vizita,

Preşedintele Bush a sosit, ieri, într-o vizită-surpriză în Afganistan, prima efectuată în această ţară după răsturnarea regimului talibanilor în 2001. Din motive de prudenţă, vizita, care a durat doar cinci ore, nu a fost anunţată în mod oficial decât în momentul aterizării avionului prezidenţial Air Force One la baza militară de la Bagram, situată la nord de capitala Kabul.
Măsurile de securitate luate au fost extraordinare. Spaţiul aerian a fost total închis traficului civil, elicoptere cu militari postaţi cu arma în poziţie de tragere în faţa uşilor deschise patrulau în văzduh, la un moment dat câţiva dintre aceştia deschizând chiar focul, în vreme ce la sol jeepurile grele de tip Humvee împânzeau căile de acces. Preşedintele american s-a întreţinut cu omologul său afgan, Hamid Karzai, pe care l-a asigurat de tot sprijinul, în condiţiile când regimul acestuia are de făcut faţă violenţelor crescânde ale talibanilor şi militanţilor Al-Qaida. În momentul de faţă se află în Afganistan circa 20.000 de militari SUA, care nu controlează decât zonele aglomerărilor urbane. Bush a inaugurat sediul noii ambasade americane la Kabul şi a ţinut o scurtă cuvântare în faţa soldaţilor americani staţionaţi la Bagram.
Este a doua oară când actualul locatar al Casei Albe face o vizită pe un teatru de luptă, prima fiind cea din Irak, în 2003, când a luat masa cu militarii americani de Ziua Recunoştinţei. După scurtul popas în Afganistan, aeronava prezidenţială s-a îndreptat spre capitala Indiei, Delhi, scopul convorbirilor cu primul-ministru, Manmohan Singh, fiind consolidarea relaţiilor Americii cu cea mai mare democraţie a lumii (1,1 miliarde de locuitori). Înaintea sosirii sale, circa 100.000 de persoane au demonstrat pe străzile oraşului în semn de protest.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite