Bush lasă moştenire războiul din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că sondajele de opinie arată că a sporit numărul americanilor nemulţumiţi de războiul din Irak, preşedintele SUA, George W. Bush, al cărui mandat se va încheia în

În ciuda faptului că sondajele de opinie arată că a sporit numărul americanilor nemulţumiţi de războiul din Irak, preşedintele SUA, George W. Bush, al cărui mandat se va încheia în ianuarie 2009, a declarat că nu este exclus ca trupele americane să rămână mai mulţi ani în această ţară.
El a subliniat chiar că retragerea totală ar putea depinde de hotărârile viitorilor preşedinţi americani. Oficialii de la Casa Albă au nuanţat afirmaţiile preşedintelui, precizând că el a fost întrebat când vor fi retrase "toate" trupele din această ţară. În timpul conferinţei de presă de marţi, care a durat aproape o oră, Bush şi-a prezentat propriile pronosticuri privind progresele din Irak. El a admis că au existat şi greşeli în acest război, a recunoscut erorile comise în cadrul procesului de reconstrucţie a ţării şi a precizat că militarii americani se adaptează tacticilor insurgenţilor, exprimându-şi încrederea că Irakul va deveni un centru al democraţiei în Orientul Mijlociu. "Sunt optimist şi cred că vom reuşi. Dacă nu aş avea această convingere, aş retrage trupele. Dacă nu aş fi crezut ca avem un plan de succes, nu aş fi pus poporul nostru în pericol", a declarat el. Bush a precizat că atacurile în care au murit sute de irakieni în ultimele săptămâni au fost comise în principal pentru a denigra imaginea Statelor Unite şi pentru a generaliza îndoielile americanilor în legătură cu această misiune. Liderul american a avertizat că vor mai fi încă multe "lupte dure", însă a respins faptul că Irakul se află pe marginea unui război civil. "Recunoaştem că există încă violenţe, chiar şi religioase, dar eu sunt convins că irakienii au decis să nu intre într-un război civil", a precizat Bush. şeful statului american a făcut apel la formarea unui guvern de uniune naţională în Irak cât mai repede posibil. Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă îşi pregăteşte terenul pentru posibila reducere a efectivelor militare din Irak pentru sfârşitul anului. Bush nu s-a pronunţat încă asupra duratei prezenţei militare în Irak, iar lumea arabă se teme că SUA ar putea deveni o prezenţă permanentă în această zonă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite