Bush caută independenţa energetică pentru SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

unor surse de energie regenerabilă. SUA nu pot fi în niciun caz "ţinute ostatice" de petrolul extern, a repetat preşedintele american de mai multe ori. Mai puţin de jumătate din ţiţeiul

unor surse de energie regenerabilă. SUA nu pot fi în niciun caz "ţinute ostatice" de petrolul extern, a repetat preşedintele american de mai multe ori. Mai puţin de jumătate din ţiţeiul folosit de rafinării provine, în prezent, din producţia naţională, a subliniat Bush la Milwakee, în nordul SUA, prima escală din turneul consacrat dezbaterilor privind situaţia energetică a Americii. Circa 60 la sută din ţiţeii rafinaţi în SUA provin din importuri. Argumentul adus de liderul de la Casa Albă pentru găsirea unor surse alternative de energie este că, de cele mai multe ori, furnizorii străini au guverne instabile, care fac să fluctueze şi relaţiile cu America. Aceasta poate deveni, potrivit lui Bush, o problemă de securitate naţională.
Furnizorii de petrol s-ar putea să nu simpatizeze SUA
"Suntem ţinuţi ostatici ai energiei de ţări străine care ar putea să nu ne simpatizeze", a accentuat preşedintele SUA. Discursul preşedintelui american cu privire la alternativele energetice vine exact în momentul când cetăţenii SUA trebuie să scoată mai mulţi dolari din buzunar pentru plata facturii la lumină şi căldură. Preţul benzinei pentru autoturisme, iar cele produse în SUA consumă considerabil de mult, a suferit o uşoară scădere doar în ultimul timp. Nu sunt de ignorat nici recentele dezbateri asupra surselor de energie din cadrul Uniunii Europene, survenite în urma scandalului ruso-ucrainean.
Alternativele găsite de Bush: baterii mai mici şi centrale nucleare
Ce soluţii propune George W. Bush? Printre altele, şi intensificarea cercetărilor pentru realizarea unor baterii mai mici, dar mai durabile destinate autovehiculelor cu alimentare hibridă, electricitate şi gaz. Propunerile au fost făcute de liderul SUA în timpul unei vizite la un atelier de baterii pentru maşini din Wisconsin. Preşedintele american s-a gândit şi la beneficiile pe care le-ar aduce reluarea construcţiei de centrale nucleare, menţionând că deja există nouă companii care doresc să construiască 19 centrale nucleare. Statele Unite au deja peste 100 de centrale nucleare funcţionale, însă nu au mai construit niciuna nouă din anii "70. Energia nucleară este în SUA a doua sursă de energie, după cărbune, ea furnizând circa 20 la sută din electricitatea consumată de cetăţenii americani.În căutarea sa de soluţii pentru problema energetică, fostul petrolist George W. Bush a vizitat ieri în Colorado şi Laboratorul naţional pentru energie regenerabilă, aparţinând de Ministerul federal al Energiei. Vizita nu a fost una prea plăcută, având în vedere concedierile masive făcute recent la această instituţie. Totuşi nevoia de a accelera dezvoltarea biocombustibililor reprezintă o variantă energetică realistă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite