Bush ar fi autorizat scurgeri de informaţii către presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă are din nou mari probleme, care ar putea să-i afecteze tot mai mult imaginea după ce George W. Bush e făcut direct responsabil de scurgeri deliberate de informaţii secrete chiar de

Casa Albă are din nou mari probleme, care ar putea să-i afecteze tot mai mult imaginea după ce George W. Bush e făcut direct responsabil de scurgeri deliberate de informaţii secrete chiar de Lewis Libby, fostul şef de cabinet al vicepreşedintelui Dick Cheney.
Acesta a mărturisit că Dick Cheney l-a informat că Bush îl autorizează să dezvăluie anumite informaţii secrete ziaristei Judith Millier, de la cotidianul "New York Times", care se refereau îndeosebi la Irak. Operaţiunea a avut loc în momentul în care adversarii lui Bush erau din ce în ce mai critici la adresa invadării Irakului, în martie 2003, după ce forţele americane şi britanice nu dăduseră de nicio armă de distrugere în masă.
În context, s-a reamintit că Lewis Libby a dezvăluit ziaristei că Valerie Plame, soţia ex-ambasadorului Joseph Wilson, fervent opozant al războiului din Irak, era agentă a CIA. Or, în SUA, deconspirarea unui agent al CIA constituie o crimă federală şi se pedepseşte exemplar. Mai mult, prin demersul lui Libby s-a dorit şi discreditarea ambasadorului Wilson, care, la ora aceea, punea frecvent la îndoială anumite motive invocate de Administraţia Bush pentru a justifica invadarea Irakului, între acestea aflându-se şi mult-mediatizata presupusă tentativă a Bagdadului de a cumpăra uraniu din Niger.
Scandalul a inflamat teribil opoziţia democrată, care-l acuză pe Bush că a sacrificat securitatea ţării din motive politice personale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite