Bush aterizează la Constanţa pe 1 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Air Force One va fi însoţit de o aeronavă militară de transport C-5 Galaxy plină cu echipamente care vor fi folosite de Secret Service în perioada summitului NATO Preşedintele SUA,

Air Force One va fi însoţit de o aeronavă militară de transport C-5 Galaxy plină cu echipamente care vor fi folosite de Secret Service în perioada summitului NATO

Preşedintele SUA, George W. Bush, va face o vizită-fulger militarilor americani din baza de la Kogălniceanu. Potrivit unor surse oficiale, Air Force One, escortat de un avion militar de transport, va ateriza marţi, 1 aprilie, pe aeroportul din Constanţa. Bush va merge mai întâi în baza militară, după care se va deplasa în Capitală pentru a participa la summitul NATO.

Măsurile de securitate în perioada summitului includ şi controlul deplin asupra spaţiului aerian românesc. Un avion-spion de tip AWACS va supraveghea din aer tot ce mişcă. "Starul" programului NATO de avertizare timpurie şi control este un adevărat centru de comandă cu aripi. AWACS "vede" tot ce se întâmplă în aer, dar şi pe pământ, în zone care altfel ar fi greu de monitorizat. Avionul zboară la o altitudine de peste 9.000 de metri.

Activitatea de supraveghere se concretizează în fotografii care sunt trimise la un centru operaţional sau prelucrate la bord. AWACS poate coordona chiar şi bătăliile aeriene, având capacitatea de a identifica avioanele de luptă ofensive sau defensive.

Aparatura foarte complexă include o mulţime de senzori, calculatoare şi monitoare, având rolul de a strânge toate datele posibile din zona scanată. Un radar performant completează acest laborator montat pe structura unui Boeing E-3D.

Şi la sol pregătirile sunt pe ultima sută de metri. "Suntem gata să acţionăm la orice mişcare suspectă cu o precizie foarte mare. Lunetele pot ochi cu exactitate milimetrică, la peste un kilometru distanţă. În două secunde se poate ochi şi ucide orice terorist", spun lunetiştii antitero ai Serviciului de Protecţie şi Pază.

Alături de sepepişti vor fi atât forţele speciale ale Armatei, Ministerului de Interne, SRI, cât şi agenţii celebrului Secret Service. Mare parte din echipamentul americanilor, dar şi limuzina în care se va deplasa George W. Bush va sosi la bordul unei aeronave de transport C-5 Galaxy.

Baza militară Kogălniceanu

Primii militari americani au ajuns pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu în 2003, pentru a asigura frontul de nord al campaniei din Irak. Aproape 9.000 de soldaţi antrenaţi pentru operaţiuni speciale au tranzitat aeroportul în drumul spre Irak.

Doi ani mai târziu, secretarul american de stat Condoleezza Rice a semnat cu oficialităţile române un acord privind permiterea staţionării forţelor americane în România. În august 2007 a fost deschisă prima misiune de amploare a armatei americane la Constanţa.

În prezent, la Kogălniceanu se află aproximativ 100 de militari americani. Guvernul SUA a anunţat că va investi masiv în modernizarea cazărmilor unde vor fi cantonaţi la final peste 1.500 de soldaţi ai US Army. În viitorul apropiat, majoritatea clădirilor din baza de la Kogălniceanu vor fi demolate, pentru că nu corespund din punct de vedere al structurii şi al reţelei electrice, locul lor urmând să fie luat de construcţii moderne.

Aglomeraţie de VIP-uri

Pe perioada desfăşurării summitului, George W. Bush şi delegaţia SUA, care numără aproximativ 1.000 de persoane, vor fi cazaţi la Hotel Marriott din Bucureşti. Preşedintele SUA a confirmat participarea la summit încă din luna septembrie a anului trecut, aceasta fiind de fapt a doua vizită a lui Georghe W. Bush în ţara noastră.

Alături de liderul de la Washington, pe lista celor 3.000 de înalţi demnitari care vor fi prezenţi la Bucureşti în perioada 2-4 aprilie se află nume importante ale politicii mondiale printre care Vladimir Putin, Nicholas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul Marii Britanii, Gordon Brown.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite