Bush oferă Israelului încă o săptămână de război total

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aceasta, vor începe negocierile pentru instituirea unei zone-tampon la graniţa cu Libanul

În timp ce operaţiunile militare continuă în forţă, începe să se contureze un consens americano-israelian, potrivit căruia Washingtonul este dispus să ofere Israelului un răgaz de încă o săptămână, pentru a provoca maximum de pierderi Hezbollahului, înainte de a se trece la o încetare a focului.
În acest scop, potrivit surselor americane şi israeliene, Condoleezza Rice urmează să plece în regiune pentru a încerca să stabilească o zonă-tampon în sudul Libanului, cu participarea unei forţe internaţionale, care să monitorizeze graniţa cu Israelul şi să prevină repetarea unor atacuri cu rachete din partea Hezbollahului împotriva teritoriului israelian. şefa diplomaţiei americane şi-a amânat deliberat cu câteva zile plecarea tocmai pentru a permite Tsahalului să slăbească cât mai mult Hezbollahul.

Timpul presează
Timpul presează, strategia de prelungire, fie şi cu câteva zile, a unui eventual deznodământ nefiind lipsită de riscuri, scrie "New York Times". Nu se ştie cât va mai dura răbdarea restului comunităţii internaţionale şi, în primul rând, a aliaţilor arabi ai Americii, pe măsură ce bilanţul victimelor în rândurile populaţiei civile libaneze creşte, scrie sursa citată.
De altfel, la recentul summit G8 de la Sankt Petersburg, Bush, care şi-a afişat deschis poziţia proisraeliană, a trebuit să facă faţă presiunilor celorlalţi participanţi în favoarea rezolvării crizei, săptămâna în plus oferită acum Israelului fiind tot ceea ce a putut face. Adjunctul şefului de stat major al trupelor israeliene, gen. Moshe Kaplinsky, a confirmat, practic, soluţia ce pare a se contura, afirmând că luptele din Liban vor lua sfârşit în curând, dar că trupele sale mai au nevoie de ceva timp "în vederea atingerii unui obiectiv clar", cu precizarea că acest timp este de ordinul săptămânilor, şi în nici un caz de ordinul lunilor.

Se conturează şi un posibil schimb de prizonieri
În plus, oficiali americani şi israelieni dau de înţeles că Israelul, care la început s-a opus staţionării de trupe internaţionale în zona-tampon, este dispus în prezent să accepte pe o durată limitată prezenţa unor asemenea trupe. În fine, Avi Dichter, fost şef al Shin Bet, a evocat perspectiva unui schimb de prizonieri, îndată ce operaţiunile militare vor fi încheiate.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite