Bush - Hu Jintao: un dialog fără rezultate spectaculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

până la antipozi. Din fericire, n-a fost decât o simplă ipoteză SF, dar în prezent se vorbeşte de un nou sindrom chinezesc, de data aceasta pe plan economic.Dezvoltarea vertiginoasă a

până la antipozi. Din fericire, n-a fost decât o simplă ipoteză SF, dar în prezent se vorbeşte de un nou sindrom chinezesc, de data aceasta pe plan economic.
Dezvoltarea vertiginoasă a economiei Chinei populare, politica sa agresivă de exporturi, având între alte rezultate imensul decalaj (200 miliarde dolari) în relaţiile comerciale ale SUA cu partenerii chinezi, produc îngrijorare la Washington, pentru a nu mai aminti de perspectiva ca, în viitorul nu prea îndepărtat, Beijingul să devină un rival al Washingtonului şi pe plan politic. Firesc, de aceea, interesul stârnit de întâlnirea de joi de la Casa Albă dintre Hu Jintao şi George Bush, momentul de vârf al vizitei de patru zile a preşedintelui chinez în America. Aşa cum rezultă din relatările presei, dincolo de tonul protocolar al declaraţiilor oficiale, întâlnirea nu s-a soldat însă cu rezultate spectaculoase. Bush şi-a exprimat speranţa într-o reevaluare a yuanului, pentru a se îngusta astfel decalajele în relaţiile comerciale dintre cele două ţări, în vreme ce Hu s-a mulţumit să afirme că se au în vedere măsuri pentru rezolvarea problemelor. Pe de altă parte, preşedintele american a solicitat sprijinul omologului său chinez pentru soluţionarea diferendelor nucleare cu Iranul şi Coreea de Nord, răspunsul primit cantonându-se în aceleaşi generalităţi, în condiţiile în care China se pronunţă pentru o soluţie diplomatică, iar SUA nu exclud o intervenţie militară, cel puţin în cazul Iranului.
Întâlnirea a fost marcată şi de două regretabile incidente. Mai întâi, la ceremonia de pe pajiştea Casei Albe când s-a anunţat că se va intona imnul chinezesc acesta a fost prezentat ca aparţinând Republicii China, denumirea oficială a... Taiwanului, pe când denumirea oficială a Chinei continentale este Republica Populară Chineză. În al doilea rând, la tribuna rezervată ziariştilor s-a strecurat o protestatară aparţinând sectei disidente Falun Dong, care a strigat lozinci împotriva guvernului de la Beijing, ulterior Bush cerându-şi scuze faţă de oaspete pentru acest incident.
Una peste alta, cum scrie "International Herald Tribune", preşedintele Chinei nu avea nevoie să se deplaseze pentru o vizită care nu a adus nimic nou între cele două ţări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite