Bush şi Chavez au fracturat lumea sud-americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu Iranul colindând o Americă de Sud fermecată de Hugo Chavez, SUA caută să păstreze relaţiile încă bune din regiune. Şefii de stat văd avantajele, strada dă curs resentimentelor.

Cu Iranul colindând o Americă de Sud fermecată de Hugo Chavez, SUA caută să păstreze relaţiile încă bune din regiune. Şefii de stat văd avantajele, strada dă curs resentimentelor.

George W. Bush şi Hugo Chavez se concurează în America de Sud sub sloganul "Cine dă mai mult?"

Ca guvernator al Texasului, George W. Bush a învăţat spaniola. Acum a exersat şi limbajul stângii latino-americane, în care a încercat să explice sud-americanilor avantajele liberului schimb cu America. SUA încearcă să forjeze cu Brazilia un tandem al etanolului, care să dea de lucru economiilor regiunii şi să reducă dependenţa propriilor economii de hidrocarburile din import. Brazilia poate urma şi singură acest obiectiv; cere numai liberul export al etanolului propriu pe piaţa americană - acord pe care preşedintele Bush nu-l avea la el. Uruguayul încearcă să facă jocul dublu al Mercosur şi liber-schimbului cu SUA; în rest, după ce a prezentat preşedintelui Bush potenţele pământurilor locale, ministrul agriculturii a declarat că, dacă nu avea această funcţie, ar fi manifestat împotriva oaspetelui. La Bogota s-a insistat mai mult pe culturile de coca - întreţinute de cererea nord-americană.

Protestele au însoţit descinderile preşedintelui Bush în toate capitalele vizitate ca prietene. Chiar şi preşedinţii Mexicului şi Guatemalei au vorbit împotriva zidului de la frontiera sudică a SUA. Vracii guatemalezi au "exorcizat" după Bush, dar peste 10% din cetăţenii ţării trăiesc în SUA - de unde trimit mari sume acasă. În 2004, SUA numărau 26 milioane de locuitori de origine mexicană (9% din populaţie) şi alte 42 de milioane de origine doar hispanică. Peste 11 milioane de muncitori sunt ilegali - o parte au manifestat anul trecut pentru o regularizare necesară şi economiei nord-americane, şi campaniei electorale din statele americane sudice.

Una dintre concluziile turneului sud-american al preşedintelui Bush este că politica SUA faţă de America Latină este mai mult o politică internă. Dincolo de verificarea propriei impopularităţi în regiune, Bush a transmis elitelor tradiţionale sud-americane că Washingtonul nu le-a uitat.

Turnir financiar

Prin ajutoare financiare mult mai mari decât cele oferite de SUA, liderul de la Caracas a făcut din America de Sud tot o "politică internă" a Venezuelei. Hugo Chavez a răspuns turneului preşedintelui Bush prin propriile vizite demonstrative la amicii din Argentina, Bolivia şi Nicaragua. Engleza şi-a redus-o la "gringo, go home"; la care a completat în spaniolă că "Bush este un cadavru politic" şi că "America este cel mai odios imperiu care a existat vreodată".

În drum spre Haiti, Chavez a trecut şi prin Jamaica, la fel de încărcat cu ajutoare: 20 milioane de dolari umanitari pentru cel mai sărac stat al Caraibelor, dependent de donaţiile SUA, şi petrol preferenţial pentru inventatorii muzicii reggae.

Argentina, mai aproape de Venezuela

Punctul central al contraturneului lui Hugo Chavez prin vecini a fost spectacolul antiimperialist şi antiamerican susţinut pe stadionul din Buenos Aires. Peste 40.000 de suporteri au fluturat drapele şi au scandat împotriva preşedintelui Bush - aflat în acel moment în Uruguay. Majoritatea erau membri ai sindicatelor argentiniene, care apreciază programele "socialismului de secol 21" declamate de liderul autoproclamat al noii mişcări de stânga latino-americane. Alţii au venit doar din curiozitate, ca la picnic, sau dintr-un tradiţional dezacord cu "campaniile americane de cucerire a lumii".

Nestor Kirchner nu a fost văzut la manifestaţia populară antiimperialistă şi nici membri ai guvernului. Ca şi alţi lideri sud-americani, preşedintele argentinian este atras de politica regională a lui Chavez, dar vrea să trateze mai departe şi cu Washingtonul. Kirchner s-a declarat recent în favoarea strângerii relaţiilor dintre Argentina şi Venezuela şi împotriva presiunilor SUA de a-l izola pe Chavez. Cei doi lideri au semnat acorduri comerciale şi petroliere şi au anunţat emiterea de obligaţiuni comune în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Aflat la Caracas, preşedintele Nestor Kirchner a emis că "Argentina, Venezuela şi Brazilia trebuie să creeze un spaţiu sud-american care să garanteze demnitatea şi justiţia".

"Ne-a fost spus adesea că trebuie să-l izolăm pe preşedintele Chavez - o greşeală absolută
Nestor Kirchner preşedintele Argentinei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite