Buruiana toxică a făcut peste 1.000 de victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 1.000 de sătmăreni au fost afectaţi până acum de polenul toxic al plantei Ambrosia Artemisiifolia, denumită popular Iarba Pârloagelor (foto). Această buruiană otrăvitoare a fost

În jur de 1.000 de sătmăreni au fost afectaţi până acum de polenul toxic al plantei Ambrosia Artemisiifolia, denumită popular Iarba Pârloagelor (foto). Această buruiană otrăvitoare a fost descoperită recent pe mari porţiuni de teren din judeţul Satu Mare.

Granulele de polen ale plantei determină apariţia rinitei alergice, conjunctivitei, astmului bronşic, sau a unor inflamaţii ale pielii, a declarat ieri directorul Autorităţii de Sănătate Publică Satu Mare, Dorina Guran.

Potrivit acesteia, în perioada octombrie 2005 - iulie 2007, în Carei, zonă în care planta este foarte răspândită, 159 de teste alergologice au ieşit pozitive la Ambrosia. La nivelul judeţului, circa 1.000 de persoane au fost afectate, a estimat şeful ASP Satu Mare.

Deşi planta a fost descoperită în cantităţi mari abia la începutul lunii august, ea există în judeţ de mai bine de 100 de ani. Iniţiativa de a cerceta zona a venit din Ungaria, unde s-a iniţiat un program pentru combaterea plantei, a afirmat directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite