Bursele concurează pentru atragerea investitorilor la termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa de capital de la Bucureşti se pregăteşte pentru lansarea contractelor derivate pe indicele BET Bursa de Valori Bucureşti se pregăteşte să introducă la tranzacţionare derivatele

Piaţa de capital de la Bucureşti se pregăteşte pentru lansarea contractelor derivate pe indicele BET

Bursa de Valori Bucureşti se pregăteşte să introducă la tranzacţionare derivatele pe indicele BET. Adică, pe lângă contractele oferite de Bursa Monetară şi Financiară din Sibiu, investitorii vor avea o alternativă la piaţa românească a derivatelor. Iar primele contracte oferite de BVB vor fi derivatele pe indicele BET.

În piaţa de capital poloneză sau cea maghiară, contractele la termen pe principalii indici bursieri reprezintă cea mai mare parte din tranzacţiile încheiate pe piaţa derivatelor. În cadrul adunării generale anuale a Bursei de Valori Bucureşti, din luna mai, au fost aprobate regulamentele de funcţionare ale unei pieţe la termen, ulterior, fiind trimise Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare pentru aprobare, urmând ca, în ultima parte a acestui an, să fie introduse la tranzacţionare.

Experienţa altor pieţe de capital din Europa Centrală

Ţinând cont de evoluţiile înregistrate în alte pieţe de capital din Europa Centrală, contractele futures pe indicele celor mai lichide acţiuni ar putea fi atractive pentru investitori. Spre exemplu, în Polonia, piaţa instrumentelor la termen a fost lansată la începutul anului 1998, prin introducerea la tranzacţionare a contractelor la termen pe indicele WIG20 - principalul indice al Bursei din Varşovia.

Iar după numai un an, volumul de tranzacţionare pe acest instrument s-a majorat de aproape opt ori, numărul de investitori ridicându-se la aproape 7.000. Mai mult, la aproape doi ani de la lansare, volumul tranzacţiilor pe derivatele WIG20 au ajuns să reprezinte circa 30% din totalul înregistrat pe piaţa de capital poloneză.
Lansarea derivatelor la BVB pare să nu ameninţe, totuşi, poziţia bursei de la Sibiu.

Asta pentru că derivatele de la Bucureşti nu pot avea aceleaşi active suport cu cele de la bursa sibiană, susţin reprezentanţii Bursei Monetare-Financiare şi de Mărfuri de la Sibiu.

Principalele derivate, prezente numai la Bursa de la Sibiu

Astfel, la BMFMS sunt tranzacţionate contracte la termen având active suport principalele acţiuni listate la BVB, cum ar fi societăţile de investiţii financiare, băncile comerciale sau principalele companii din domeniul petrolier. Mai mult, pe măsură ce pieţele de capital internaţionale au înregistrat creşteri, Bursa din Sibiu a obţinut un volum de tranzacţionare mult mai ridicat.

Astfel, investitorii pe bursa instrumentelor derivate de la Sibiu au plasat, spre sfârşitul lunii iulie, o valoare dublă faţă de săptămâna anterioară, pe fondul scumpirii acţiunilor suport listate la Bursa de la Bucureşti.

Atunci, nota definitorie a pieţei de capital la termen era creşterea interesului investitorilor pe fondul unor mişcări mai ample ale preţurilor. "În urma aprecierilor înregistrate pe piaţa la vedere de la Bucureşti, bursa derivatelor a reacţionat şi ea, astfel încât am asistat la o creştere a cotaţiilor resimţită mai ales pe sectorul financiar. Volatilitatea a determinat, cum era şi firesc, o reacţie pe măsură a investitorilor care au fost foarte activi", spuneau brokerii din piaţă.

Totodată, aceiaşi jucători spun că derivatele pe acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) sunt contracte active în piaţă. Totodată, se poate detecta şi o încercare a investitorilor de a-şi diversifica strategiile, în acest sens evidenţiindu-se creşterea de lichiditate a derivatelor asociate titlului bancar - Banca Transilvania (DETLV) şi celui petrolier Rompetrol (DERRC).

Nu în ultimul rând, reprezentanţii Bursei de la Sibiu precizează faptul că, până la sfârşitul acestui an, pe piaţa la termen vor fi lansate şi contractele la vedere (spot).

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite