Bursa lansează noi instrumente pentru a-şi păstra investitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Derivatele, produsele structurate sau titlurile de stat ar putea contracara corecţiile de la BVB În condiţiile unei tot mai evidente corelări pe scădere cu pieţele externe de capital,

Derivatele, produsele structurate sau titlurile de stat ar putea contracara corecţiile de la BVB

În condiţiile unei tot mai evidente corelări pe scădere cu pieţele externe de capital, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) încearcă să găsească resurse şi soluţii în lansarea unor noi instrumente financiare. În acelaşi timp, pentru a stimula interesul investitorilor pentru activitatea bursieră, brokerii cer reducerea comisioanelor, iar oficialii BVB vor să prelungească programul de tranzacţionare.

Titlurile de stat, produsele structurate sau derivatele ar putea reprezenta, într-un viitor apropiat, tot atâtea alternative pe bursa românească pentru investitorii bulversaţi de corecţiile agresive din ultima perioadă. "În această perioadă, mai mult ca oricând, titlurile de stat ar putea reprezenta un remediu şi o soluţie pentru investitori.

Avem deja aprobarea de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a lansa 10 instrumente derivate, vor intra şi primele unităţi de fond la tranzacţionare şi vom lansa şi produse financiare structurate", a subliniat, ieri, Stere Farmace, CEO BVB, în cadrul unui seminar de specialitate.

Brokerii vor comisioane mai mici

După ani buni de ezitări şi dezbateri prelungite, titlurile de stat sunt foarte aproape de intrarea la tranzacţionare în ringul bursier. Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), ai Băncii Naţionale a României (BNR) şi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare au ajuns la un consens în ceea ce priveşte decontarea şi depozitarea acestora.

"Titlurile de stat vor fi tranzacţionate simultan la BVB şi pe piaţa secundară interbancară, iar sistemele SaFIR şi RoCLEAR se vor ocupa de compensarea şi decontarea aferente pieţei interbancare şi, respectiv, de capital", explică Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor. În final, SaFIR va fi depozitarul unic al titlurilor de stat. "Aproximativ 20% din piaţa titlurilor de stat vor fi tranzacţionate pe piaţa de capital", estimează Vosganian.

Totodată, Asociaţia Brokerilor cere Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare să scadă comisioanele la tranzacţiile bursiere cu mai mult de jumătate, până la 0,035%, şi să transfere costul de la cumpărător la vânzător. "Dacă vor fi reduse comisioanele şi vor fi percepute la vânzare, nu la cumpărare, investitorii vor fi stimulaţi să se îndrepte mai mult spre piaţa de capital din România", a spus Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor. În prezent, CNVM percepe un comision de 0,08% din valoarea unei tranzacţii numai de la cumpărător. La comisioanele practicate de CNVM se adaugă şi cele aplicate de BVB.

Bursa de Valori iniţiază în această perioadă şi o serie de consultări cu societăţile de brokeraj, agenţii de bursă, administratorii de fonduri şi investitori pentru a prelungi programul de tranzacţionare până la ora 16:30 sau la 17:30. Extinderea actualului orar de tranzacţionare ar putea determina creşterea accesibilităţii pieţei bursiere, contribuind, totodată, la stimularea lichidităţii generale a pieţei şi la atragerea de noi investitori, consideră oficialii BVB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite