Bursa şi CNVM se ceartă pe Rasdaq

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti propun extinderea pieţei reglementate cu secţiunea "Rasdaq Star" Bursa e pregătită să dea în judecată CNVM dacă nu este acceptată formula

Reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti propun extinderea pieţei reglementate cu secţiunea "Rasdaq Star"

Bursa e pregătită să dea în judecată CNVM dacă nu este acceptată formula brokerilor de reorganizare a sistemului alternativ de tranzacţionare.

Starea de incertitudine privind statutul pieţei Rasdaq se prelungeşte. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare informa săptămâna trecută că a aprobat "cu amendamente" Codul BVB care stabilea regulile de funcţionare ale sistemului alternativ de tranzacţionare.

Bursa arată însă, printr-un comunicat, că "amendamentele aduse de CNVM schimbă radical propunerea BVB, transformând în totalitate piaţa Rasdaq într-un sistem alternativ de tranzacţionare". Or, proiectul Bursei presupune reautorizarea şi reconfigurarea pieţei Rasdaq în două segmente, respectiv categoria "Rasdaq-Star" în cadrul pieţei reglementate şi Piaţa Alternativă, ca sistem alternativ de tranzacţionare (mai relaxat din punct de vedere al normelor de transparenţă).

Bursa ţine în continuare la această formulă de separare şi, mai mult, potrivit unor surse din piaţă, este pregătită să dea în judecată Comisia pentru ingerinţe în modul de organizare al sistemului de tranzacţionare.

De altfel, comunicatul BVB informează "investitorii, emitenţii şi intermediarii că va susţine proiectul în continuare, prin toate mijloacele legale şi instituţionale".

CNVM vrea acordul emitenţilor

Formula "acoperă toate variantele de acţiune, pentru ca CNVM să înţeleagă că acest proiect e foarte important pentru piaţa de capital" - ne-a declarat ieri Stere Farmache, preşedintele BVB.

Din cele câteva mii de societăţi de pe Rasdaq - intrate la grămadă pe piaţa de capital în urmă cu 12 ani, prin efectul Procesului de privatizare în masă - se pare că în acest moment în jur de 400 de societăţi îndeplinesc criteriile (capitalizare peste un milion de euro şi un număr de tranzacţii pe an) pentru o piaţă bursieră reglementată (Star).

Preşedintele Bursei spune că acestea ar urma să intre într-o perioadă de monitorizare de nouă luni, la finalul căreia se aşteaptă ca peste 100 de societăţi să se încadreze în rigorile de transparenţă (spre exemplu, raportări periodice) cerute de reglementări.

"Problema este dacă şi societăţile respective sunt de acord cu includerea în piaţa reglementată", spune Radu Toia, şeful direcţiei Autorizare-Reglementare din CNVM. El arată că emitenţii care îndeplinesc condiţiile pot veni şi acum la categoriile bursei, nemaifiind nevoie de o categorie specială, precum "Star".

Prin piaţă se vehiculează însă o altă explicaţie privind poziţia CNVM - aceasta nu ar dori să-şi ia pe cap mai mulţi emitenţi care ar trebui să fie strict monitorizaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite