Bundestagul cere, astăzi, activarea clauzei pe justiţie pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angela Merkel, să facă demersuri la Bruxelles în vederea activării clauzelor pe justiţie şi combatere a corupţiei pentru România şi Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2007. Documentul comun

Angela Merkel, să facă demersuri la Bruxelles în vederea activării clauzelor pe justiţie şi combatere a corupţiei pentru România şi Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2007. Documentul comun CDU/CSU, SPD şi Verzi va fi adoptat astăzi în Bundestag, în cadrul celei de-a doua dezba-teri asupra ratificării Tratatului de aderare a celor două ţări la UE, a declarat pentru Adevărul vicepreşedinta parlamentului german, Susanne Kastner. Colegii săi de partid, social-democraţii (SPD), spre deosebire de conservatori, vor opta pentru activarea clauzei pe justiţie în iulie anul viitor. Partidele de guvernământ, majoritare în parlament, fac presiuni pentru aplicarea sancţiunilor de la 1 ianuarie. Surse guvernamentale din Berlin, citate de "Der Spiegel", susţin că Merkel a promis partidului creştin-democrat (CDU), din care provine, că va cere Comisiei europene activarea acestei clauze sectoriale pe justiţie, care, pentru România, înseamnă nerecunoaşterea deciziilor instanţelor româneşti în statele membre UE.
Liderul grupului parlamentar creştin-social (CSU), Peter Ramsauer, susţine că Olli Rehn, comisarul pentru extindere, a asigurat că va îndeplini dorinţa Germaniei de a impune restricţii privind recunoaşterea deciziilor judecătoreşti şi a mandatului de arest. Comisarul Rehn anunţase la ultimul raport că această clauză sectorială va fi activată, dacă este necesar, după raportul de evaluare al Executivului de la Bruxelles, la 1 iunie 2007.
Teamă de magistratul corupt de la Bucureşti
Partidele germane parlamentare, în frunte cu liderul CSU, Edmund Stoiber, cer însă aplicarea clauzei "uno actu", adică odată cu aderarea celor două ţări la UE. Precizând că nu contestă progresele făcute de Bucureşti în justiţie şi anticorupţie, Stoiber a declarat că doreşte să-i ferească pe germani de deficienţele româneşti în materie de stat de drept, corupţie şi crimă organizată. Liderul bavarez a mai adăugat că nici nu vrea să-şi imagineze conaţionali judecaţi de instanţele de la Bucureşti, corupte încă, sau germani ţinuţi în închisorile româneşti. Partidele din Bundestag, dintre care unele solicită ca autorităţile de la Bucureşti să nu aibă acces la baza de date a Europol şi Eurojust, cred că activarea clauzelor trebuie decisă cel târziu în decembrie, la summitul liderilor UE.
Boagiu, lobby la Berlin
Ministrul integrării, Anca Boagiu, va asista astăzi la dezbaterea din Bundestag şi la solicitarea Legislativului de a activa clauza pe justiţie pentru România. Boagiu duce muncă de convingere, ea având programate întâlniri cu liderii conservatori din Bundestag şi cu consilierul pentru Europa al cancelarului Angela Merkel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite