"Bulina roşie" pentru 24 de judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pot apărea probleme. "Dacă se va produce o topire rapidă a zăpezii, este posibil să crească debitele şi pe Siret", a declarat Mădălin Mihailovici, directorul general al Administraţiei

pot apărea probleme. "Dacă se va produce o topire rapidă a zăpezii, este posibil să crească debitele şi pe Siret", a declarat Mădălin Mihailovici, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române. Acesta a spus că, deocamdată, situaţia este sub control şi râurile nu au debite care să îngrijoreze. Dacă până ieri avertizările hidrologilor făceau referire la 19 judeţe ale ţării, acum, pericolul de inundaţii este prezent în 24 de judeţe, adică în mai bine de jumătate de ţară. Pericolul cel mai mare este pe Mureş şi Olt, unde probabilitatea să aibă loc inundaţii este sporită. Zona cea mai vulnerabilă în ceea ce priveşte apărarea rămâne însă zona de vest a ţării. Specialiştii ANAR susţin că, în Banat, pot fi afectate de inundaţii 100 de localităţi şi peste 20.000 de hectare, iar în total, în Transilvania, sunt vulnerabile în jur de 280 de localităţi. În toate aceste zone există eroziuni, iar apărările de mal sunt afectate. "Nu înseamnă că un sat sau o comună întreagă vor fi inundate. Vor fi afectate doar acele case care sunt construite în zona mai joasă", ne-a declarat Sorin Rândaşu, şeful dispeceratului Administraţiei Naţionale Apele Române. Pe Dunăre, lucrurile par să se fi liniştit. Debitul fluviului este în scădere şi de la 11.000 de metri cubi pe secundă a ajuns la 9.000 de metri cubi pe secundă, ceea ce însemnă că este sub cota de pericol.

Meteorologii nu ne dau veşti bune. Ploile vor pune stăpânire pe toată ţara şi vor cădea cantităţi de până la 15 litri pe metrul pătrat. În Oltenia, Muntenia, Banat, sudul şi estul Transilvaniei şi în unele zone de munte, cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metrul pătrat. Răcirea vremii va afecta treptat, începând din nord, întreaga ţară, ceea ce va duce la transformarea ploilor în lapoviţă şi ninsoare la munte. Este posibil să ningă, din această noapte, şi în Muntenia şi Dobrogea. În estul şi în sud-estul ţării, vântul va sufla cu viteze ce vor atinge şi 55 de kilometri pe oră. Potrivit meteorologilor, această vreme se va menţine până mâine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite