Bulgaria se supără pe UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii Comisiei Europene au acordat "note grăbite" pentru justiţia şi afacerile interne din Bulgaria, a afirmat procurorul general al Bulgariei, Boris Velcev, după prezentarea raportului de

Experţii Comisiei Europene au acordat "note grăbite" pentru justiţia şi afacerile interne din Bulgaria, a afirmat procurorul general al Bulgariei, Boris Velcev, după prezentarea raportului de ţară.
"Mă tem că o parte din notele de evaluare () au venit din partea unor persoane care nu cunosc dreptul bulgar, nu vorbesc limba bulgară şi care au petrecut în Bulgaria doar câteva zile. Din această cauză, aceste evaluări sunt un pic făcute la repezeală", a opinat Velcev, citat de Mediapool. El şi-a exprimat speranţa că executivul european va trimite la Sofia persoane cu mai mult timp la dispoziţie pentru a urmări munca procuraturii.

Opoziţia cere capul miniştrilor vinovaţi
În schimb, Petăr Stoianov, liderul Uniunii Forţelor Democrate (opoziţie), a declarat că aşteaptă demisia miniştrilor ale căror zone de guvernare au fost criticate cel mai mult în document. "Acest fapt nu este un cartonaş roşu pentru societatea bulgară, ci unul acordat cabinetului şi miniştrilor, dar şi arhitectului acestui guvern, preşedintelui Gheorghi Pîrvanov. Este timpul ca el să explice de ce Bulgaria, care era înaintea României, trebuie acum să se roage ca să fie primită în UE împreună cu această ţară", a spus Stoianov.
Problemele critice au fost trecute în revistă de Meglena Kuneva, ministrul afacerilor europene. Cele mai multe vizează capitolele "Justiţie şi afaceri interne" şi "Agricultură".

Lista lui Rehn
Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat Bulgaria că trebuie să arate rezultate concrete în problema spălării banilor, a luptei anticorupţie şi combaterea criminalităţii organizate, dacă vrea să intre în UE la 1 ianuarie 2007. Întrebat de jurnaliştii bulgari câte capete de corupţi ar însemna progres în ochii Comisiei, Rehn a explicat că este vorba de o evaluare calitativă a luptei anticorupţie şi a celei contra criminalităţii organizate, nu una cantitativă. Evaluarea va fi făcută la sânge de experţii CE, a avertizat Rehn. Cercurile politice de la Sofia vehiculează însă ideea că Rehn ar avea o listă cu corupţi din mediul de afaceri şi cel politic şi că "rezultatele concrete" se referă la această listă neagră. Aceleaşi surse susţin că lista lui Rehn a fost întocmită după informaţiile primite de la ONG-urile străine, precum şi de la oficiali şi oameni de afaceri europeni care activează în Bulgaria.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite