Bugetul pe 2006 nu prevede încă o majorare a pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii s-au bucurat degeaba că veniturile lor vor fi indexate încă o dată anul acesta, cu 5-6%. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, indexarea pensiilor. "Decizia politică

Pensionarii s-au bucurat degeaba că veniturile lor vor fi indexate încă o dată anul acesta, cu 5-6%. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, indexarea pensiilor. "Decizia politică este luată, vom majora pensiile anul acesta, cu un procent care să fie, bineînţeles, peste valoarea inflaţiei, peste valoarea medie a inflaţiei", a anunţat primul-ministru. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, în subordinea căruia se află Casa Naţională de Pensii, nu ştie însă nimic de nicio indexare. Fie premierul nu mai ţinea minte că anul acesta punctul de pensie a fost indexat cu 9,3%, fie i-a făcut ministrului democrat al muncii un cadou otrăvit prin intermediul căruia aruncă responsabilitatea pensiilor mici asupra acestuia. Ieri, un comunicat al Guvernului, preluat de Rompres, întărea spusele premierului: "pensiile se vor indexa anul acesta". Oricare ar fi explicaţiile neconcordanţei cei care suferă sunt pensionarii, mulţi dintre ei aflaţi sub limita sărăciei.
- Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că pensiile vor fi majorate în acest an cu un procent care va depăşi valoarea medie a inflaţiei.
- Dar au fost deja majorate cu 9,3%.
- Premierul spunea că vor fi majorate, adică în viitor, dar nu spunea când. Deci, pensionarii trebuie să se aştepte la încă o mărire?
- Eu nu ştiu ce a spus domnul prim-ministru aseară. Eu spun că, pe legea bugetului, valoarea punctului de pensie a crescut cu 9,3%. Sigur, deocamdată nu cunosc alte lucruri. Eu nu ştiu declaraţia premierului şi nici nu vreau să o comentez.
- Dar s-a vorbit, s-a pus problema unei alte majorări a pensiei anul acesta? Era prevăzută în buget?
- Până în acest moment, o altă majorare nu era prevăzută. Dar primul-ministru are, în principiu, dreptate. Punctul de pensie a crescut mai mult decât nivelul prognozat al inflaţiei pentru acest an.
- Dacă indemnizaţia pentru creşterea copilului şi concediile medicale nu mai sunt plătite din bugetul Casei de Pensii, atunci nu există mai mulţi bani pentru pensionari?
- Indemnizaţiile şi concediile medicale au fost externalizate. şi asta înseamnă că banii pentru acestea se cheltuiesc în altă parte. Bugetul Casei de Pensii a fost şi el mişorat.
- Spuneaţi că veţi lua măsuri pentru stoparea numărului mare de pensii de boală/ invaliditate. Concret, ce veţi face şi când?
- În acest moment se lucrează la un proiect de modificare a Legii 19 din 2000, nu numai în acest aspect. În noul proiect va fi prevăzut ce a fost externalizat şi alte lucruri care sunt legate de acest aspect. Acum, desigur, starea de sănătate nu o putem influenţa. Doar controlul, eventual.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite