Bugetul de pensii are un deficit de 400 de milioane de euro după 5 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După primele 5 luni ale anului, bugetul de pensii are un deficit de 400 de milioane de euro, iar acesta va fi acoperit de la bugetul de stat prin rectificarea din luna august, a declarat astăzi, la Ploieşti, ministrul Muncii, Marian Sârbu.

Oficialul a precizat că deficitul bugetului de pensii nu este o surpiză. "Nu e un deficit pe care să nu-l fi avut în vedere. Acesta va fi acoperit de la bugetul de stat, la rectificarea din august", a spus Marian Sârbu. Oficialul confirmă, astfel, declaraţiile din zilele trecute ale oficialilor din Finanţe, dar şi pe cele ale şefului statului.

Secretarul de Stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, declara, în urmă cu doar două zile, că o rectificare bugetară nu poate avea loc mai devreme de luna august. "Nu există, deocamdată, riscul depăşirii ţintei de deficit bugetar convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru primul semestru", spunea secretarul de stat. Tot Gherghina dădea asigurări şi în privinţa pensiilor.

„Nu există, în acest moment, probleme legate de plata pensiilor şi a salariilor, iar prima tranşă pe care o vom lua de la UE o vom folosi pentru acoperirea deficitului bugetar, şi nu pentru plata pensiilor”, ne informa, marţi, secretarul de stat.  Ministrul Sârbu, pe de altă parte, a declarat, astăzi, că la sfârşitul acestui an bugetul de pensii nu va avea un deficit mai mare de 800 de milioane de euro.

Disponibilizări sau sporuri tăiate

Ministrul Muncii a precizat că nu se vor face disponibilizări în sistemul public, dar că vor exista reduceri semnificative de sporuri. "Nu avem în vedere disponibilizări în aparatul bugetar, dar va trebui să ne calibrăm resursele şi să convingem sindicatele că trebuie să reducem anumite sporuri, pentru a păstra locurile de muncă", a spus Sârbu.

"Trebuie să ne obişnuim cu plafonarea cheltuielilor", a adăugat el. Întrebat dacă vor fi tăiate primele de Crăciun, ministrul a spus că "nu crede" că va fi luată această măsură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite