Bugetul pe 2008, ameninţat din nou cu bâta sindicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă proiectul Legii bugetului pe anul viitor va fi votat politic în forma actuală, "negocierile" se vor muta în stradă. Proiecţiile bugetare pe 2008, anunţate şi asumate recent de guvern,

Dacă proiectul Legii bugetului pe anul viitor va fi votat politic în forma actuală, "negocierile" se vor muta în stradă.

Proiecţiile bugetare pe 2008, anunţate şi asumate recent de guvern, sunt considerate "ostile lucrătorilor" de către liderii confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional. Ei ameninţă că vor organiza "o grevă de avertisment de două ore la nivel naţional" şi chiar acţiuni de stradă, dacă autorităţile nu le vor lua în seamă punctele de vedere.


Principalul indicator pe care este construit bugetul pe anul 2008 de către guvern este, în opinia liderilor sindicali, salariul minim pe economie de 450 RON/lună, apărut ca prin minune în proiectul viitoarei legi. Ceea ce este de neconceput, pentru că "prin definiţie, salariul minim este recompensa bănească lunară prin care care fiinţa umană îşi poate asigura capacitatea de a fi aptă de muncă în fiecare zi", iar coşul minim de consum arată un necesar de 700 de lei/lună.

Acest argument, alături de altele mai vechi (cota unică, fiscalitatea ce apasă forţa de muncă şi ignorarea partenerilor sociali în momentul în care a fost elaborat proiectul) i-au determinat pe reprezentanţii angajaţilor să aclame respingerea, în bloc, a bugetului pe anul viitor. Confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional - BNS, CNS Cartel ALFA, CNSLR Frăţia şi CSDR - au decis să înceapă demersurile pentru organizarea de acţiuni comune de protest.

"Dracul se ascunde în detaliile bugetului"

Aceste organizaţii au în vedere declanşarea unei greve de avertisment de două ore la nivel naţional, urmând ca după 15 noiembrie să anunţe greva generală şi întreruperea totală a lucrului, au declarat, ieri, liderii sindicali. Cel mai virulent dintre opozanţii proiectului de buget s-a dovedit a fi Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS). El a avertizat că "negocierile vor avea loc în stradă, nu acasă la televizor", adăugând: "Dracul se ascunde în detalii, în detaliile bugetului pe 2008 - şi se ascunde bine! Continuăm să finanţăm un sistem nemodernizat, să risipim banii în direcţii neproductive".

Costin întrevede în formula în care a ajuns bugetul la nivelul parlamentului "un dispreţ total faţă de resursa umană. <> - acesta este mesajul pe care ni-l transmite guvernul, prin bugetul pe 2008". Faţă de această atitudine, sindicatele sunt hotărâte să lupte şi pe cale politică: în perioada imediat următoare, confederaţiile vor avea întrevederi cu principalele partide (cele parlamentare), pentru a ameliora structura bugetului pe 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite