Bugetul Clujului, mai mare cu 23% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul Clujului, mai mare cu 23% în acest an
Bugetul Clujului, mai mare cu 23% în acest an

Clujul primeşte în acest an de la Guvern peste cinci sute de milioane de lei. Majoritatea sumelor repartizate judeţului de la bugetul de stat vor intra în infrastructură şi protecţie socială.

Banii repartizaţi în acest an de către Guvern vor fi împărţiţi între spitale, şcoli şi aeroport, dar vor ajunge şi la cultură. Guvernul Boc trimite în judeţul Cluj cu 95 de milioane de lei mai mult faţă de anul trecut, bugetul majorându-se cu 23%.
„La constituirea proiectului de buget ne-am bazat pe infrastructură, care poate facilita crearea unor noi locuri de muncă, dar şi pe protecţia socială”, ne-a spus Victor Popa, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

Aeroportul şi asistenţa socială, în prim-plan

Un top al propunerilor de repartizare a sumelor provenite de la Guvern clasează asistenţa socială pe primul loc. În acest domeniu vor intra 116 milioane de lei, pentru finanţarea activităţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, mai mult de jumătate din aceşti bani urmând a fi folosiţi pentru finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap.
Aeroportul şi drumurile judeţene se situează în plan secund, la acest capitol Consiliul Judeţean (CJ) Cluj propunând ca ambele să primească peste 44 de milioane de lei. „Banii destinaţi aeroportului vor fi, însă, cheltuiţi în vederea decontării lucrărilor de investiţii, precum modernizarea pistei”, susţine Popa. Suma de 8 milioane de lei a fost propusă pentru reparaţiile unor spitale şi modernizarea celor mai importante unităţi sanitare.
În ceea ce priveşte capitolul învăţământ, în referatul de aprobare a bugetului care va fi dezbătut miercuri într-o şedinţă a CJ Cluj este propusă suma de 49 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor materiale şi de personal la şcolile speciale plus finanţarea programului naţional „corn şi lapte”. Cultura, recreerea şi religia vor primi în acest an 32 de milioane de lei, pentru finanţarea activităţii instituţiilor de cultură de sub autoritatea Consiliului Judeţean.

Banii municipiului, cheltuiţi pe betoane

În ceea ce priveşte bugetul municipiului Cluj-Napoca, în acest an fondul de cheltuieli este de 790 de milioane de lei. Aproape jumătate din bani intră în infrastructură, respectiv 155 de milioane de lei pentru refacerea străzilor şi trotuarelor, 30 de milioane de lei vor fi cheltuiţi pe reabilitarea termincă, iar alte 25 de milioane de lei din bugetul oraşului vor fi investite în parkinguri.
Poliţia Comunitară va primi o sumă importantă, circa zece milioane de lei, iar spaţiile verzi vor fi întreţinute cu aproape 25 de milioane de lei. Bugetul municipiului urmează să fie votat mâine.

Victor Popa, purtător de cuvânt:
„La constituirea proiectului de buget ne-am bazat pe infrastructură, care poate facilita crearea unor noi locuri de muncă”

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite