Bugetarii cu case la preţ de cort, huliţi de vecini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirile publicate ieri de ziarul „Adevărul“ au stârnit indignare printre locuitorii din oraşul de la Dunăre. Gălăţenii din blocurile unde locuiesc şi angajaţi de-ai statului care au obţinut case ieftine prin sentinţă judecătorească sunt revoltaţi: „Asta e corupţie, domnule!“

Decizia Judecătoriei Galaţi de a obliga Consiliul Judeţean (CJ) să-şi vândă cele 37 de locuinţe de serviciu, la preţuri cuprinse între 152 de lei şi 17.000 de lei, către o serie de bugetari, a stârnit reacţii vehemente chiar din partea vecinilor de bloc ai judecătorilor şi funcţionarilor care stau cu chirie în aceste apartamente. Oamenilor nu le vine să creadă ce preţuri ridicole trebuie să plătească chiriaşii bugetari pentru apartamente. „Sunt mulţi judecători şi şi funcţionari care au apartamente aici. Ce pot să spun? Este nedrept, dar ce putem face?", se întreabă Gheorghe Bălan (60 de ani), locatar în blocul V2 din Galaţi. Numai ideea că un apartament cu două camere poate ajunge să se vândă chiar şi cu 152 de lei, preţul de inventar, adică de aproape o mie de ori sub valoarea lui de piaţă, este şocantă pentru gălăţeni.

„Este incredibil!"

„Suntem neputincioşi la aşa ceva. Ne facem mici, ne ghemuim într-un colţ şi atât. Suntem incapabili să facem ceva când auzim de asemenea lucruri", susţine Maria Vlăsceanu (75 de ani). Bătrâna locuieşte în blocul „Delta", unul dintre cele şapte imobile în care Consiliul Judeţean are apartamente.

Cel mai vehement este un alt locatar al imobilului amintit, în opinia căruia nu poate fi concepută o asemenea situaţie. „Asta e corupţie, domnule! Eu i-am cumpărat fiicei mele un apartament cu o cameră acum şase luni la 200 de metri de blocul meu. Ştiţi cât m-a costat? Un miliard de lei vechi. Păi, cum îndrăznesc ei să spere că pot cumpăra apartamente cu un milion şi jumătate? Pe-al meu nu l-aş da cu mai puţin de trei miliarde de lei vechi. Îi ştiu cine sunt! Stau la scara de lângă mine şi vă pot spune că au primit apartamente pe degeaba. Culmea, au şi cele mai mari restanţe la întreţinere", susţine Gheorghe Constantin (73 de ani).

Oamenii îşi amintesc ce sacrificii au făcut ca să‑şi cumpere apartamentele. „Eu mi-am cumpărat apartamentul în rate. Înţeleg să nu plăteşti miliarde de lei pe un asemenea apartament, dar nici chiar aşa. Cum să cumperi o locuinţă cu banii pe care îi dai la cumpărături când te duci la supermarket? Este incredibil!", se revoltă Cornelia Vâlsan (59 de ani).

Au vile, dar vor şi apartamente ieftine

Culmea, o parte dintre cei care stau în apartamentele CJ pe care le vor cumpăra la preţuri de nimic nici măcar nu şi‑au menţionat numele la lista de la întreţinere. În schimb, au datorii foarte mari la utilităţi. Spre exemplu, la blocul B4, la apartamentul 2 (acolo unde locuieşte un angajat al CJ al cărui nume nu este trecut pe liste şi la interfon), datoria a ajuns la peste 36.000 de lei. Adică, este de vreo 200 de ori mai mult decât preţul cu care judecătorii au decis că trebuie vândut apartamentul (152 de lei).

Cazul este cu atât mai revoltător cu cât mulţi dintre beneficiarii apartamentelor la preţ de cort au şi alte locuinţe, deci nu poate fi vorba despre o acţiune socială, aşa cum a lăsat să se înţeleagă avocatul Constantin Savin, cel care-i reprezintă pe chiriaşi în procese. Astfel, judecătorii Simona Bacşin şi Eugen Mortu deţin apartamente obţinute prin moştenire. Judecătorul Florin Meleacă are în construcţie o vilă.

Au fentat legea

Fostul şef al APIA, Dumitru Buţurcă, are şi o casă şi un apartament, dar le-a trecut pe numele rudelor. Alţi cinci dintre beneficiari (toţi bugetari) au fie vile în construcţie, fie apartamente. Toţi cei 37 de bugetari au primit apartamentele prin repartiţie directă, peste rând, ca şi locuinţe de serviciu. Niciunul nu a avut dosar de evaluare locativă, aşa cum prevede legea în cazul repartiţiei apartamentelor obişnuite. De altfel, pe lista de aşteptare a repartiţiilor pentru apartamente nou-construite din fonduri publice se află acum peste 7.000 familii din Galaţi. Unii aşteaptă şi de peste 10 ani, fără succes, deşi au doi sau trei copii. Mai mult, trei dintre beneficiarii apartamentelor la preţ redus, luate peste rând, sunt nişte domnişoare de
23-24 de ani.

Funcţionar public în afaceri cu statul

image

Unul dintre beneficiarii de apartamente la preţ de cort este Laura Angheluţă (foto), directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Regională din Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi. Însă domnişoara Angheluţă nu iese în evidenţă doar prin atât. Ea se află şi într-o relaţie concurenţială cu instituţia pe care o conduce!

Conform datelor de la Registrul Comerţului, Laura Angheluţă deţine 5% din acţiunile SC Ro Consult SRL, societate care încasează bani din contracte publice. Mai precis, în ultimele luni, firma a încasat circa 360.000 de lei de la şase primării din judeţul Galaţi, sub formă de contracte de asistenţă juridică. Interesant este că toate aceste contracte au fost atribuite fără licitaţie, adică au fost date pur şi simplu firmei directoarei de la CJ.

Laura Angheluţă spune că nu este ilegal ceea ce face. „Nu există un conflict de interese pentru că eu n-am o funcţie de conducere în societate şi deţin sub 10% din acţiuni, aceasta fiind limita prevăzută de lege. Am fost rugată să ajut pe cineva ca să înfiinţeze această societate şi atât. Nu am luat niciodată dividende", ne-a declarat directorul Laura Angheluţă. Persoana de care vorbeşte funcţionarul public este Vlad Gogoncea, nimeni altul decât fiul fostului preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, Dan Lilion Gogoncea.

Au contract cu Ministerul Muncii

SC Ro Consult SRL oferă consultanţă firmelor care doresc să acceseze programe de finanţare. În ultimele luni, firma a încheiat contracte prin atribuire directă cu primăriile din localităţile Tudor Vladimirescu, Munteni, Corni şi Lieşti, a căror valoare depăşeşte 360.000 de lei, iar în acest an SC Ro Consult SRL a semnat contracte similare şi cu primăriile din Scânteieşti şi Lieşti, dar şi cu Ministerul Muncii, ce depăşesc 60.000 de lei.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite