Bugetarii intră în grevă generală la 5 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetarii intră în grevă generală la 5 octombrie
Bugetarii intră în grevă generală la 5 octombrie

Funcţionarii publici, poliţiştii, personalul sanitar, profesorii intră în grevă generală. 800 de mii de oamenii vor opri lucru la 5 octomrie, pentru o zi, au anunţat reprezentaţii sindicatelor. Bugetarii sunt nemulţumiţi de proiectul Legii unice a salarizării.

Mai citeşte şi:

Ministrul Finanţelor Gheoghe Pogea şi cel al Muncii, Marian Sârbu se întâlnesc cu premierul Emil Boc, la ora 14.00, iar de la ora 17.00 cei doi vor susţine o conferinţă de presă, la Ministerul Muncii.

Seria protestelor va începe săpămâna viitoare. Decizia a fost luată astăzi, după ce liderii a 11 confederaţii confederaţii sindicale s-au întâlnit.

"Pe data de 15 septembrie vom picheta Parlamentul, iar pe 5 octombrie vom declanşa o grevă generală de o zi. Aceste acţiuni vor fi urmate de alte activităţi revendicative care vor culmina cu neparticiparea membrilor noştri de sindicat la acţiunile din perioada alegerilor'', a declarat Aurel Cornea, preşedintele FSLI. ''În jur de 800.000 de oameni vor participa la grevă'', a anunţat Vasile Marica, preşedintele Sed Lex. 

"Scopul protestelor este stoparea Guvernului de a-şi asuma răspunderea guvernamentală în faţa Parlamentului şi a Senatului pe prezentul proiect al legii cadru pe salarizarea unitară, renegocierea unei legi a salarizării cadru unitare pentru toţi salariaţii din sectorul bugetar care să ţină cont de principiile pe care ni le-am asumat cu toţii acum câteva luni, stoparea disponibilizărilor în sistemul patru şi neacceptarea concediilor forţate fără plată în acest an", a explicat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Liderul FSLI a mai spus că acţiunile de protest vor continua printr-o serie de activităţi revendicative ce vor culmina cu neparticiparea membrilor de sindicat la acţiunile din perioada alegerilor.

"Am fost minţiţi ca la uşa cortului, nu se poate ca un Guvern să facă anumite promisiuni şi să nu le respecte. Dacă nu ştiu ce se întâmplă cu bugetele, atunci să îşi dea demisia", a subliniat Aurel Cornea.

"Noi considerăm că pe data de 22 noiembrie să solicităm colegilor noştri să nu se implice în acţiunile tehnice de la alegerile prezidenţiale", a spus Cornea.

Potrivit lui Bogdan Hosu, preşedintele Cartel Alfa,  există o posibilitate de a se ajunge la un comrpomis cu Executivul, dacă guvernanţii nu vor mai decide unilateral textul legii unice. "Încercăm azi şi mâine să convingem partidele să ne susţină", a anunţat el.

"Timp de trei luni de zile am venit cu soluţii palpabile, tehnice. Nu s-a ţinut cont de nimic din ce am propus noi. Asta ne nemulţumeşte şi pe noi şi pe cei din sănătate şi pe cei din învăţământ", a declarat vicepreşedintele SED LEX, Răzvan Bordeianu.

''Decizia noastră, a fost ca în această dată de 10 septembrie 2009, cei 1,4 milioane de bugetari să se alieze având un obiectiv comun: acela de a fi auziţi decătre actual guvernare înprivinţa legii unice de salarizare'', a spus şi Marius Nistor, preşedinte executiv Federaţia Spiru Haret.

Revenim cu amănunte

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite