Bufonul Djokovici, un „Nasty“ al mileniului III

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua senzaţie a tenisului masculin mondial, sârbul Novak Djokovici, a readus spectacolul în circuitul ATP la două decenii după retragerea lui Ilie Năstase. Câştigătorul Turneului Campionilor din acest an, sârbul Novak Djokovici, este un nonconformist pe teren şi în viaţa de zi cu zi, preferând să trăiască mereu fiecare clipă la maximum.

Ca orice poveste de succes, cariera lui Novak Djokovici are şi un dram de hazard. Pe când avea doar patru ani, în faţa restaurantului patronat de părinţii săi s-au construit nişte terenuri de tenis, iar micuţul “Nole” alerga toată ziua să prindă mingile care zburau peste gardul proprietăţii familiei sale.

S-a antrenat în timpul bombardamentelor

“La prima lecţie trăgea după el o geantă mare. Înăuntru avea o rachetă de tenis, un prosop, o sticlă cu apă, o banană şi cam tot ce îi trebuie unui jucător profesionist.

Mi-a spus că singur şi-a făcut bagajul, după cum a văzut la un meci de tenis la televizor. Era un perfecţionist de mic copil”, povesteşte Jelena Gencic, cea care construise baza de tenis. La fel ca buna sa amică Ana Ivanovici, Djokovici a continuat să se antreneze şi în timpul bombardamentelor care au lovit capitala Serbiei în 1999.

Lipsa sponsorilor l-a determinat însă apoi să părăsească, la 12 ani, ţara natală pentru a se antrena la academia celebrului Niki Pilic din Berlin.

A participat la BCR Open!

Campion european de juniori la acea categorie de vârstă, Djokovici s-a întors în Serbia doi ani mai târziu. La doar 16 ani, năzdrăvanul “Nole” se decidea să devină un om bogat şi celebru din tenis, motiv pentru care a început să participe în turneele seniorilor.

Chiar dacă acum ar putea fi greu de crezut, în contextul în care se află între primii trei jucători ai lumii, Novak Djokovici a fost totuşi la turneul bucureştean în 2003.

La vremea respectivă, puştiul de 17 ani uimea pe toată lumea prezentă la arenele BNR şi se califica pe tabloul principal al concursului. Mai mult, în primul tur, tenismenul sârb furniza o mare surpriză şi îl elimina pe Arnaud Clement, finalist la Australian Open cu doi ani mai devreme.

În turul II, Djokovici pierdea în faţa spaniolului David Ferrer, câştigătorul ediţiei din 2002 a BCR Open România. În 2004, Djokovici a revenit probabil pentru ultima oară la turneul bucureştean, calificându-se până în sferturile competiţiei.

Tenis cu zâmbetul pe buze

Spre deosebire de mulţi alţi tenismeni ai mileniului III, Djokovici nu a renunţat niciodată să joace şi pentru public.

Giumbuşlucurile sale pe teren, glumele de la conferinţele de presă, apariţiile şocante la evenimentele mondene şi mai toate acţiunile sale i-au atras un număr impresionant de fani înainte chiar de a deveni numărul trei în lume.

Despre el, marele Ilie Năstase spunea: “Ivanisevici mi-a zis prima dată că Djokovici este un fel de eu, un «Nasty» al secolului 21.

Dacă se simte bine făcând asta, de ce nu?”. În 2005, sârbul a încheiat anul pentru prima oară în top 100 ATP, fiind cel mai tânăr jucător aflat în această ierarhie (18 ani şi 5 luni).

Anul următor avea să îi aducă consacrarea printre cei mai celebri tenismeni din lume. Djokovici a câştigat la Amersfoort şi Metz primele două turnee ATP din cariera sa, iar aceste rezultate ­l-au ajutat să încheie ulterior anul pe locul 16.

Şi-a ajutat fratele să primească un wild-card

Novak are doi fraţi mai ­mici, Marko (17 ani) şi Djordje (13 ani), iar ambii joacă tenis. Deşi Marko ocupă doar locul 1.823 în clasamentul ATP, fratele său mai celebru a avut grijă ca acesta să debuteze deja în turneele ATP. În luna septembrie, Novak a condiţionat participarea la turneul de la Bangkok de asigurarea unui wild-card pentru fratele său Marko.

Organizatorii thailandezi s-au conformat fără comentarii cerinţei inedite a superstarului sârb şi Marko Djokovici a jucat în primul tur cu finlandezul Jarkko Nieminen, care l-a surclasat însă cu 6-2, 6-0. Ca spectacolul să fie garantat, Novak şi Marko Djokovici au făcut pereche şi la dublu, dar  au pierdut.

Familia Djokovici va organiza un turneu

Serbia va avea din 2009 un turneu ATP, datorită familiei lui Novak Djokovici, care a închiriat licenţa competiţiei Dutch Open care se desfăşura la Amersfoort în Olanda.

ATP trebuie să aprobe transferul turneului până la finalul acestui an. Începând cu anul 2010, turneul de la Belgrad se va desfăşura pe terenurile Academiei de tenis Djokovici, actualmente în construcţie. Până atunci nu se ştie pe ce terenuri se vor juca meciurile în 2009.

Tatăl lui Novak este un personaj spumos care a şocat lumea tenisului mondial după ce a afirmat că tragerea la sorţi a meciurilor din Cupa Davis din 2009 a fost trucată. “Nu este nicio coincidenţă că în sezonul trecut am avut parte de Rusia, iar acum este vorba de Spania. Bineînţeles că nu e, pentru că nu ni se permite să câştigăm Cupa Davis, a explicat Srdjan Djokovici, care a mai adăugat că echipa Serbiei are 2% şanse la o victorie.

În sezonul 2007/2008 al Cupei Davis, Serbia a fost învinsă de Rusia, scor 3-2, meciul disputându-se la Moscova. În sezonul 2008/2009, echipa lui Novak Djokovici va juca tot în deplasare, cu Spania.

Vrea să joace fotbal când se lasă de tenis

Novak a moştenit pasiunea pentru fotbal de la tatăl său Srjdan, fost jucător de valoare în deceniile trecute. Un copil rebel, Djokovici jr nu a  dorit în copilărie să urmeze o carieră profesionistă în sportul-rege, asemenea părintelui.

Totuşi, fan declarat al fostei câştigătoare a Cupei Campionilor, Steaua Roşie Belgrad, Novak Djokovici  a şocat lumea spunând că îi va îndeplini acest vis tatălui său după ce se va retrage din tenis. “Iubesc fotbalul la nebunie şi aş vrea să joc pentru unul dintre cluburile din Serbia după ce termin cu tenisul“, au fost cuvintele numărului trei mondial, care în acest an a câştigat la Australian Open primul său mare titlu de Grand Slam.

Erou naţional în Serbia

După câştigarea turneului de la Australian Open, Djokovici a fost întâmpinat, la Belgrad, de circa 15.000 de fani în centrul capitalei Serbiei, aceştia scandând şi cântând alături de idolul lor.

“Nu am cuvinte pentru a descrie cum mă simt în acest moment. Le mulţumesc celor veniţi aici să sărbătorească alături de mine această victorie. Când eram copil, am stat la fel ca şi cei din faţă şi am admirat marii atleţi care au câştigat medalii pentru Serbia, şi acum stau în locul lor. Este un sentiment foarte special”, a declarat Djokovici în faţa celor veniţi să-l întâmpine.

“Nole”  a intonat apoi imnul naţional alături de fanaticii suporteri sârbi şi a oferit autografe miilor de copii veniţi să-l aclame.

C.V. Novak Djokovici

Data şi locul naşterii: 22 mai 1987, Belgrad

Rezident în Monte Carlo

Profesionist din 2003

Meciuri la simplu: 184 victorii/68 înfrângeri

Meciuri la dublu: 15 victorii / 28 înfrângeri

Titluri în carieră: 11

Cea mai bună clasare:  locul 3 din iulie 2007 Campion la Australian Open 2008

Semifinalist Roland Garros 2007 şi 2008 Semifinalist Wimbledon 2007

Finalist US Open 2008 Medaliat cu bronz la JO Beijing 2008

Câştigător al Turneului Campionilor 2008

Profituri din tenis în 2008: 5.689.077 $

Este membru în

Consiliul Jucătorilor din cadrul ATP

Lovitură favorită: back-handul cu ambele mâini în lung de linie

Expert în karaoke

Cu ocazia turneului de la Roland Garros, Djokovici şi-a demonstrat calităţile vocale câştigând un concurs inedit de karaoke. “Nole” s-a dat în stambă şi anul trecut la US Open, când a invitat-o pe Maria Şarapova să cânte în duet cu el melodia “Love is in The Air”.

Înconjurat de fete drăguţe   

Charismaticul tenismen a atras mereu femeile frumoase în jurul lui. La JO de la Beijing, Djokovici a fost surprins în ipostaze tandre cu aruncătoarea de suliţă paraguayană Leryn Franco. Oficial, “Nole” este prieten din 2005 cu conaţionala Jelena Ristic.

O imită pe Şarapova

Spre amuzamentul publicului de la turneele unde participă, sârbul Novak Djokovici simulează uneori mişcările la serviciu ale bunei sale prietene Maria Şarapova, care l-a încurajat chiar din tribune la US Open în 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite