Budapesta face lobby pentru statutul minorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea statutului minorităţilor, Gojdu, proiectul gazoductului Nabucco, români în parlamentul maghiar şi porţi deschise pentru muncitorii români după 2007 au fost principalele teme abordate la

Legea statutului minorităţilor, Gojdu, proiectul gazoductului Nabucco, români în parlamentul maghiar şi porţi deschise pentru muncitorii români după 2007 au fost principalele teme abordate la Bucureşti de miniştrii de externe român şi ungar.

Budapesta invocă susţinerea UE pentru legea minorităţilor
Ministrul de externe ungar, Kinga Goncz, consideră că Parlamentul României trebuie să adopte în toamnă legea statutului minorităţilor. "Noi considerăm că legea minorităţilor trebuie să fie adoptată în forma iniţială trimisă (n.r.- de guvern) parlamentului", a declarat Goncz, ieri, la Bucureşti. Ministrul a subliniat, la finalul unei întrevederi cu omologul român, Mihai Răzvan Ungureanu, că poziţia Ungariei în chestiunea statutului "a fost discutată cu liderii UE" şi că "este susţinută de aceştia". Budapesta este interesată, potrivit lui Goncz, ca "învăţământul în limba maternă să fie posibil pentru maghiari, la toate nivelele şi nu numai în cazul ştiinţelor sociale, ci pentru toate specializările". "Am discutat (n.r.- cu Ungureanu), concret, despre acreditarea şi finanţarea Universităţii Sapienţia", a mai precizat oficialul ungar. La rândul său, Ungureanu a cerut "ca etnicii români din Ungaria să beneficieze de cât mai multe semne de atenţie din partea autorităţilor locale din ţara vecină. "Insistăm ca minoritatea română să aibă voce politică în parlamentul maghiar", a spus el.

Roşia Montană are impact negativ asupra mediului
Budapesta nu a uitat nici de controversatul Acord de înfiinţare a Fundaţiei Gojdu. Precizând că documentul a fost deja ratificat de parlamentul ungar, Goncz a spus că speră că acelaşi lucru se va întâmpla rapid şi în România. Proiectul Roşia Montană îngrijorează Executivul de la Budapesta, a fost mesajul cel mai clar transmis de oficialul ungar Bucureştiului. "Dacă această investiţie s-ar finaliza, ar reprezenta un impact negativ asupra mediului atât pentru Ungaria, cât şi pentru România", a declarat oficialul maghiar, lăudând transparenţa guvernului de la Bucureşti în luarea unei decizii asupra proiectului Roşia Montană.

Ungaria luptă pentru şomerii ei
"Ungaria este pentru deschiderea pieţei muncii, dar şi noi ne luptăm pentru ai noştri, iar şomajul cel mai mare este în estul ţării" (n.r.- graniţa cu România), a replicat Goncz la solicitarea omologului român să nu aibă o atitudine discriminatorie privind forţa de muncă migrantă, prin restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii ungare. Oficialul maghiar a explicat că decizia se va lua probabil în luna noiembrie, în urma mai multor studii de impact al migraţiei asupra pieţei maghiare, realizate, printre altele, de Ministerul Muncii ungar.

Discuţiile s-au concentrat şi asupra gazoductului Nabucco, care pleacă din zona irakiană şi ajunge în Austria, traversând deopotrivă România şi Ungaria. "Am întrebat dacă Nabucco beneficiază de acelaşi interes cum beneficiază Blue Stream" (n.r.- Rusia-Ungaria), a declarat Ungureanu, subliniind că proiectul are şi miză politică, nu numai economică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite