"Bucureştiul trebuie să aibă un Muzeu al Comunismului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de ştiinţă american Claude Matasă, consulul onorific general al României în statul american Florida, fost deţinut politic, militează pentru crearea la Bucureşti a unui Muzeu al

Omul de ştiinţă american Claude Matasă, consulul onorific general al României în statul american Florida, fost deţinut politic, militează pentru crearea la Bucureşti a unui Muzeu al Comunismului şi Rezistenţei. Premiat în ultimii doi ani cu Medalia de Aur Ronald Reagan, iar anul acesta cu Ordinul Meritului de către Congresul SUA, profesorul Matasă oferă 100.000 de dolari pentru crearea unui astfel de muzeu sub patronajul şi cu sprijinul şefului statului.
- Cum a fost condamnat public comunismul în ţările foste surori din Pactul de la Varşovia?
- La Budapesta se poate vizita Casa Terorii, la Praga - Muzeul Comunismului, iar la Cracovia - un monument dedicat victimelor. La Vilnius, Muzeul Victimelor Genocidului se află într-o fostă închisoare a KGB. Muzeul Ocupaţiei Estoniei din Tallin, ca şi Muzeul Ocupaţiei Letoniei 1940-1991 din Riga au fost sprijinite şi patronate de preşedinţii acestor republici. În Letonia se află hoteluri "educative" privind epoca respectivă, precum este Argonautul din Riga şi, mai ales, cel de la Karosta/Liepaja. În ultimul poţi petrece, plătind, desigur, pentru "lux", o noapte de neuitat într-o încăpere dintr-o fostă închisoare sovietică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite