Bucureştiul, în raza de risc maxim în caz de accident nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai o sută de kilometri de Bucureşti, guvernul bulgar intenţionează să construiască o nouă centrală nucleară. Cu toate că soluţiile tehnice nu sunt agreate de Uniunea Europeană,

La numai o sută de kilometri de Bucureşti, guvernul bulgar intenţionează să construiască o nouă centrală nucleară. Cu toate că soluţiile tehnice nu sunt agreate de Uniunea Europeană, bulgarii caută finanţare pentru finalizarea proiectului. Detalii despre pericolele care pot apărea dacă se construieşte centrala de la Belene ne-a oferit purtătorul de cuvânt al Greenpeace, Anamaria Bogdan.
- Care este stadiul proiectului?
- În acest moment, se caută investitori pentru construcţia centralei nucleare de la Belene. În ceea ce priveşte soluţia tehnologică aleasă, se pare că există două opţiuni. Una dintre ele nu este autorizată în Europa, iar cea de-a doua este sursa unor dispute între Austria şi Cehia. Ea a fost folosită şi la centrala nucleară de la Temelin. Echipe de experţi din Austria au descoperit de curând că măsurile de siguranţă promise nu au fost implementate.
- De când există proiectul?
- Ideea a apărut în 1990, dar investiţia a fost oprită în 1992, chiar de către guvernul bulgar. Ideea a fost reluată în 2000, deşi niciuna din problemele asociate construcţiei centralei, care erau cunoscute încă din 1992, nu a fost rezolvată.
- Care sunt problemele?
- Prima şi una dintre cele mai importante este că centrala urmează să fie construită într-o zonă seismică activă. Spre exemplu, la cutremurul din 1977, au murit 200 de persoane la numai 14 kilometri de locul unde se doreşte construirea centralei. O altă problemă este că centrala va fi amplasată într-o zonă rurală, unde se practică agricultura organică, aceasta fiind astfel ameninţată. O altă problemă este că centralele nucleare sunt predispuse la accidente. Riscul nu poate fi prevăzut, dar nici nu poate fi eliminat. O altă problemă ar fi deşeurile radioactive pentru care nu există soluţii de depozitare. Bulgaria nu va avea un depozit final pentru aceste deşeuri mai devreme de 2035, dar nici această dată nu este sigură. Populaţia din localităţile menţionate anterior ca posibile locaţii de construire a depozitelor se opune vehement acestei perspective.
- Care este pericolul pentru România?
- Bucureştiul se află la mai puţin de 100 de kilometri de Belene, iar oraşul Zimnicea, la doar 13 kilometri. Ele se află în raza de risc maxim în cazul unui accident nuclear.
- România a fost consultată în legătură cu construcţia centralei?
- Dezbaterile s-au desfăşurat la Zimnicea, unde în această vară 40.000 de oameni din Teleorman şi-au exprimat împotrivirea faţă de această intenţie a guvernului bulgar printr-o petiţie. Ar fi foarte bine ca bulgarii să o ia în considerare, pentru că acest proiect nu are şanse de reuşită. S-au estimat costuri de aproximativ 2 până la 3,5 miliarde de euro, dar aceste costuri vor fi mult mai mari. În final nu se poate şti cât va costa. De exemplu, în final, la Temelin costurile au fost cu 2 miliarde de euro mai mari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite