Bucureştiul, pe harta verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PROPUNERI În document vor putea fi introduse noi obiective cu impact asupra mediului Parcuri, case cu valoare istorică sau doar simple ateliere de reparat pantofi sunt câteva dintre locurile

PROPUNERI În document vor putea fi introduse noi obiective cu impact asupra mediului

Parcuri, case cu valoare istorică sau doar simple ateliere de reparat pantofi sunt câteva dintre locurile marcate pe hartă. Bucureştenii sunt invitaţi să o completeze.

Duminică după-amiază, voluntarii asociaţiei Goodartofnoon vor distribui gratuit aşa-numita "hartă verde" a Bucureştiului persoanelor care trec prin Parcul Cişmigiu.

Cu ajutorul acestui document, oamenii vor vedea unde sunt spaţiile verzi ale oraşului, obiectivele culturale, centrele sociale, dar vor avea şi informaţii despre mediul înconjurător din zona urbană. De exemplu, există pe hartă un simbol destinat poluării fonice. Zonele zgomotoase se găsesc în Piaţa Victoriei, pe Bdul Iancu de Hunedoara, Şoseaua Ştefan cel Mare, Piaţa Muncii, în unele puncte de pe Bulevardul Unirii şi în multe intersecţii din sudul Capitalei.

Propuneri online

Harta Verde are şi o versiune online: www.hartaverde-bucuresti.ro, unde locuitorii Capitalei pot trimite propuneri pentru a include noi obiective. Propunerile vor fi analizate de o comisie care va hotărî dacă respectă criteriile de eligibilitate sau nu. Validarea finală va avea loc la Green Map Sistem, în New York. Harta poate fi îmbunătăţită până anul viitor, în luna mai.

Simboluri universale

Cei care au întocmit documentul folosesc 170 de simboluri recunoscute în toată lumea, în sistemul Green Map, astfel încât oricine să poată să recunoască o şcoală, o biserică, un spital sau un parc. Există 12 categorii de simboluri, reunite pe trei secţiuni: mod de viaţă durabil, natură, cultură şi societate.
"Harta Verde poate fi privită şi ca un instrument care îi ajută pe bucureşteni să aibă un cuvânt de spus atunci când se pune problema dezvoltării cartierelor şi a oraşului", spune Ruxandra Soare, preşedintele Goodartofnoon.

1.000 de locaţii importante

Până acum au fost analizate şi cartografiate peste 1.000 de locaţii relevante ale oraşului: monumente istorice, biblioteci, parcuri, instituţii de cultură, centre comunitare, cantine sociale, ecoşcoli. Harta mai cuprinde şi instituţii care oferă informaţii de mediu, panouri de monitorizare a calităţii aerului şi apei, centre de colectare, reciclare şi reutilizare, magazine cu produse ecologice, parcări şi magazine de reparaţii biciclete, arbori ocrotiţi şi centre de producere a energiei alternative.

Istoria proiectului

Prima hartă verde a fost creată în 1992 de Wendy Brawer pentru New York. De atunci, ideea s-a răspândit în toată lumea, iar în prezent există 50 de hărţi verzi. Fiecare dintre acestea reprezintă de fapt o hartă locală a mediului înconjurător, care include atât obiective socio-culturale, cât şi obiective naturale ale oraşelor respective.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite