Bucureştiul, capitală energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România vrea să găzduiască sediul Agenţiei europene pentru cooperarea reglementatorilor din energie.Agenţia va fi funcţională în prima parte a anului 2011, când toţi reglementatorii vor trebui să fie independenţi.

Candidatura oficială a României a fost lansată la începutul lunii iunie, iar o decizie finală va fi luată de către Consiliul European.

Contracanditatele sunt Slovenia şi Slovacia.

Înfiinţarea Agenţiei pentru cooperarea reglementatorilor europeni din energie (ACER) face parte din pachetul legislativ privind piaţa internă de electricitate şi gaze.

„Dacă actul normativ va fi adoptat formal în iulie sau septembrie 2009, Agenţia va fi funcţională în prima jumătate a anului 2011“, au declarat, pentru „Adevărul“, reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Beneficii economice

Regulile privind înfiinţarea ACER nu implică nicio obligaţie din parte ţării gazdă, au mai spus aceştia. În schimb, la Bucureşti vor veni importanţi oficiali din domeniu, inclusiv la nivelul marilor companii ale lumii.

Totodată, în Capitală vor fi organizate întâlniri, conferinţe şi forumuri, cu efecte benefice asupra economiei locale.

Potrivit proiectului de directivă, Agenţia va avea circa 40-50 de angajaţi şi va fi condusă de un consiliu de administraţie, ce va numi un director. Pe lângă aceştia, va fi înfiinţat un consiliu al autorităţilor de reglementare, format din reprezentanţii celor 27 de ţări membre, responsabil de toate deciziile privind reglementarea pieţei.

Bugetul anual al instituţiei va fi de 6-7 milioane de euro. Conform Ministerului Economiei, argumentele României pentru susţinerea acestei canditaturi sunt deschiderea în totalitate a pieţei de energie, precum şi poziţionarea optimă din punctul de vedere al conexiunilor de transport. De asemenea, Bucureştiul nu găzduieşte sediul altei agenţii europene, iar, conform unei decizii a Consiliului European, noile state membre au prioritate.

Totodată, directiva mai prevede ca toate autorităţile de reglementare să fie independente de orice entitate publică sau privată. În prezent, instituţia de resort din România se află în coordonarea Guvernului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite