Bucureşti:Florin Ormenişan în rolul Ernesto din opera „Don Pasquale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti:Florin Ormenişan în rolul Ernesto din opera „Don Pasquale“
Bucureşti:Florin Ormenişan în rolul Ernesto din opera „Don Pasquale“

Angajat al Staatsoper din Viena, tenorul cântă pentru prima dată pe scena Operei din Bucureşti, în această seară, de la ora 18.30, în „Don Pasquale“ de Donizetti.

Povestea muzicală a tenorului liric Florin Ormenişan începe în copilărie, când îşi asculta tatăl cântând la biserica din Alba Iulia, oraşul copilăriei.

„Bunica s-a împotrivit ca tata să dea admitere la Facultatea de Muzică. Toată viaţa a visat să-l vadă preot, însă el a insistat şi a ajuns şi profesor de muzică“, povesteşte tânărul despre modelul său.

La 15 ani, Florin Ormenişan se înscria la singura şcoală de muzică din acea vreme, Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia şi era fericit să cânte în corul bisericii în afara orelor de curs.

Pasiunea nu a dispărut şi cântăreţul participă, acum, săptămânal, la slujba de la Biserica Românească din Viena. 

La studii în America

În anul IV de Conservator ajunge în Statele Unite, la Indiana University, unde studiază canto cu una dintre cele mai mari soprane, Virginia Zeani. După ce îşi ia masteratul, interpretează două roluri principale la Indiana Opera, Contele Almaviva din „Bărbierul din Sevilla“ şi Don Octavio  din „Don Giovanni“.

Câştigă concursul „Metropolitan“ şi continuă pregătirea la New York cu pianişti şi dirijori celebri. Este selectat în finalele concursului „Placido Domingo“ de la Paris din 2007, unde îl întâlneşte pe directorul Operei vieneze, Ioan Holender.

Acesta îi oferă un contract de un an la celebra Wiener Staatsoper, unde îi oferă printre altele, rolul lui Fenton din „Falstaff“.
Artistul mărturiseşte că „acum, pentru mine cel mai drag rol a devenit  Ernesto din «Don Pasquale», pe care îl joc diseară la Operă“.

A repetat opt ore zilnic pentru rolul de la Bucureşti

„Rolul din această seară este unul solicitant, mai ales că se potriveşte unei voci cu timbru foarte înalt“, explică tenorul.

Artistul a repetat pentru Ernesto aproximativ opt ore zilnic.

„Atunci când sunt pe scenă mă gândesc doar la personaj, să îmbin calitatea interpretării muzicale cu jocul actoricesc“, povesteşte solistul.

Dacă a crescut cântând doine româneşti, acum vocea pe care şi-a format-o se potriveşte cel mai bine libretelor în limba italiană. „Deşi îmi place să cânt mai ales în limba română, nu am avut ocazia şi nici texte nu prea sunt“, spune râzând tenorul.

„Aş vrea să cânt mereu acasă“

Florin Ormenişan s-a bucurat ca un copil de invitaţia de a cânta pe scena Operei bucureştene.

„Aş vrea să cânt mereu la mine acasă, însă nu depinde de mine. Nu vreau să forţez lucrurile, totul trebuie să decurgă firesc“, afirmă artistul.


Întrebări şi răspunsuri

ll Unde nu aţi cântat încă şi aţi vrea să mergeţi?

F.O.: Mi-ar plăcea să cânt în Spania. În plus, orice cântăreţ de operă îşi doreşte să urce pe scena de la Scala din Milano. Sper să ajung acolo.

ll Unde este acasă?

F.O.: În România desigur. Aş vrea să cânt mai des acasă, pentru că aici mă simt mult mai apropiat de public. Am ţinut mereu legătura cu directorul Operei bucureştene Cătălin Arbore, care m-a invitat să cânt în „Don Pasquale“. Mi-ar plăcea să mai vin la Opera din Bucureşti, sper ca această colaborare să fie un început. Am găsit aici condiţii excelente şi o echipă de profesionişti.


ce-i place

Îi place să conducă maşina, pe care o îngrijeşte mereu. Adoră muntele, marea, în general ieşirile în aer liber.

Îi place fotbalul şi are o deosebită admiraţie pentru echipele care au fost mari, mai ales că este vecin cu Gheorghe Hagi.

Ce nu-i place

Nu-i place să se trezească devreme dimineaţa, pentru că toţi anii cât a studiat la Seminar a început programul de la ora 6.00.

Nu ar putea sta într-un oraş foarte aglomerat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite