Bucureşti: Nici grevă, nici examen. Doar absenţe în catalog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii au renunţat aseară la greva programată pentru astăzi, iar teza la limba şi literatura română a fost amânată pentru joi. Elevii sunt buimăciţi de toate schimbările de ultim moment şi mulţi dintre ei au chiulit astăzi de la ore, primind absenţe.

După aproape şase ore de negocieri cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, sindicatele au decis aseară să suspende greva anunţată pentru astăzi, în ziua cu teză unică la limba şi literatura română. De asemenea, teza cu subiect unic a fost amânată pentru joi, 7 mai. Motivul este tocmai incertitudinea legată de ziua de azi, când au loc noi discuţii. 

Dascălii se ceartă, copiii primesc absenţe
Elevii, care nu şi-au updatat informaţiile cu privire la deciziile luate de către sindicalişti, au lipsit astăzi de la şcoală. Cei care au venit totuşi la cursuri susţin că sunt bulversaţi de situaţia creată.
Dintre cei 24 de elevi ai clasei a VIII-a A, de la Şcoala Generală nr. 45 din Capitală, numai 14 au venit azi la cursuri. Una dintre eleve, Ramona Rinu, spune că a fost foarte stresată în această perioadă de posibilitatea de a nu susţine examenul. „Şi eu şi părinţii mei am fost de-a dreptul stresaţi. Eu sunt pregătită pentru examen şi vreau să-l dau cât mai repede“, a explicat adolescenta. George Florea, elev la aceeaşi şcoală, a declarat că nu i se pare în regulă ca teza la română să fie reprogramată atât de aproape de cea la matematică, ce va avea loc în data de 13 mai. „Era mai bine dacă dădeam teza azi, pentru că aveam mai mult timp la dispoziţie pentru matematică. Ne-au ameţit schimbările astea!“, a explicat elevul.

„Cred în luciditatea cadrelor didactice”
Dacă elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a sunt stresaţi de soarta examenului, nu acelaşi lucru se poate spune despre liceenii care vor da bacul anul acesta. „Nu cred că se va ajunge până la boicotarea examenului de bacalaureat. Am încredere în luciditatea cadrelor didactice“, a spus Rodica Bita, elevă la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale“, în clasa a XII-a B. Potrivit directorului liceului, Gabriela Băncilă, din cei aproximativ 1.200 de elevi, 40% nu au frecventat astăzi orele de curs. „Unii au profitat de situaţie şi şi-au luat vacanţă. Toţi elevii care au chiulit vor primi absenţe“, a declarat directorul, pentru „Adevărul de Seară“.

Decizia va fi luată mâine
Liderii celor patru federaţii sindicale din Educaţie susţin că nu vor renunţa la proteste. Discuţiile dintre sindicalişti şi reprezentanţii Guvernului au fost reluate azi-dimineaţă, dascălii dorind să fie asiguraţi că nu li se vor micşora salariile. “Miercuri, la şedinţa birourilor executive, colegii noştri din teritoriu ne vor transmite decizia lor privind acţiunile de protest“, a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor.

 „Nu ştiu exact de ce lipsesc colegii mei. Cred că nu ştiu că astăzi se fac ore şi că teza va fi joi. Dacă ieri se ştia că va fi boicotată teza, aseară s-a luat altă decizie. Nu cred că toată lumea a văzut aseară la televizor că astăzi nu este grevă şi că se ţin ore“.
Ana Zdrafcovici, elevă clasa a VIII-a 

Noi, cei de la liceu, suntem destul de relaxaţi, spre deosebire de cei care susţin tezele cu subiect unic. Sperăm că se va ajunge la un acord şi examenul de bacalaureat nu va fi afectat“
Alexandra Coravu, elevă clasa a XII-a

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite