Bucureşti: A început campania “Donează Sânge! Fii erou!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ca donarea să fie posibilă, voluntarii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, o sănătate bună, să fie odihniţi, să aibă o greutate peste 57 de kilograme. Doritorii pot dona sânge la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

Campania “Donează Sânge! Fii erou!” a început azi-dimineaţă, la ora 9.00, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila” din Capitală. Bucureştenii care doresc să ajute victimele accidentelor, pe cei ce suferă operaţii dificile sau pe bolnavii de cancer pot dona sânge până la data de 22 mai, la UMF.

“Donatorii trebuie să mănânce în dimineaţa recoltării şi să consume cât mai multe lichide, iar cu 48 de ore înainte să nu consume alimente bogate în grăsimi şi alcool”, a spus Gabriel Radu, coordonatorul campaniei. Sângele va fi testat în laboratoare de specialitate, pentru a se exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie. În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate.

 “Cei care au herpes, au avut hepatită, TBC sau malarie, sunt alergici, răciţi sau sub tratament ori au suferit vreo operaţie în ultimele trei luni nu pot dona sânge”, a spus Fabian Klein.

Analize gratuite, bonuri de masă şi reducere la transport

Persoanele care vor dona sânge vor primi şapte bonuri de masă, în valoare totală de 52 de lei, o adeverinţă pentru reducere de 50% pentru transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă. “Nu acestea sunt motivele pentru care am venit să donez.

Cunosc situaţia din spitale şi că lipsa sângelui ucide”, a spus Marian, student la UMF. De asemenea, donatorii vor avea ocazia să afle care este starea sănătăţii lor, pentru că li se vor face analize gratuite pentru hepatită - B şi C, HIV (SIDA), sifilis, hemoglobina şi altele.

“Am avut un caz în familie şi a fost nevoie de sângele unui donator pentru a-l salva. De atunci, de cinci ani, donez sânge cât pot de des”, a spus Adina Curteanu, studentă la Facultatea de Litere. Evenimentul este organizat de Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, în colaborare cu Centrele de Transfuzie Sanguină din Capitală.


 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite