In Bucuresti, pretul la apartamentele de bloc standard se plafoneaza, dar creste cererea pentru apartamente de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In 2004, in Bucuresti, pretul apartamentelor de bloc se va plafona, investitiile in "condominium" ar putea cunoaste un trend ascendent, iar pretul inchirierilor de orice fel va fi in scadere, cu 2

In 2004, in Bucuresti, pretul apartamentelor de bloc se va plafona, investitiile in "condominium" ar putea cunoaste un trend ascendent, iar pretul inchirierilor de orice fel va fi in scadere, cu 2 pana la 8 procente. Aceasta prognoza imobiliara a fost facuta de compania SGA Romania - Institutul de Consultanta Imobiliara, la comanda Casa Lux.
Piata apartamentelor de lux - cea mai dinamica
In raportul referitor la Capitala, se mentioneaza ca, pentru anul viitor, piata imobiliara se va caracteriza printr-o "mai puternica atractie pentru calitate si vad", fara sa apara insa modificari spectaculoase. La capitolul vanzari de apartamente de bloc standard - segmentul care, in 2003, a inregistrat cresteri de pana la 30-35 la suta - se va inregistra o stagnare ca oferta, in primul trimestru, cu anumite cresteri in perioadele urmatoare. Specialistii spun ca cererea va fi din ce in ce mai rezervata, pe fondul preturilor deja exagerate si a restrangerii accesului la creditul ipotecar. Cea mai dinamica piata ramane, spun specialistii, cea a apartamentelor de lux in blocuri "cu puternic caracter rezidential", situate in zone bine cotate. Oferta in crestere nu acopera cererea, aceasta din urma fiind alimentata de o tot mai raspandita "psihoza seismica". In 2004, piata apartamentelor de lux, construite in regie proprie, de catre persoane fizice, ar putea fi una din cele mai dinamice si profitabile. In acelasi timp, vanzarile de terenuri pentru resedinte stagneaza, fiindca oferta scade de la an la an, iar preturile sunt ridicate, mai ales in zonele centrale. In domeniul caselor "medii", se prevede stabilitate, chiar stagnare, la nivel de oferta, in timp ce ar fi posibila o anumita crestere a cererii, avand in vedere preturile inca rezonabile. Ceea ce ar putea duce la cresteri de pret de pana la 10-15 la suta in primul semestru, si de pana la 20 la suta pe ansamblul intregului an. Oferta de vanzare la vile renovate va fi in ascensiune; o crestere masiva a preturilor nu este insa de asteptat, din cauza reticentei clientilor, care inca au nevoie de garantii solide privind rezistenta imobilelor aratoase, dar vechi. Pe segmentul caselor tip "boieresti" - imobile cu stil si personalitate - oferta va creste in procente mici, retrocedarile in instanta fiind inca un proces de durata. Cumpararea acestor vile va fi, ca si pana acum, dificila, atat din cauza preturilor ridicate cat si a situatiei juridice a acestora (unele fiind catalogate monumente istorice). Ca o noutate, investitiile in "condominium" - blocuri de lux de dimensiuni mari ori mici cvartale de vile insiruite - ar putea cunoaste un trend ascendent. Stabila, cu tendinte de stagnare, ar fi investitia in cartiere sau cvartale de vile, aici cererea incepand sa dea semne de saturatie pe ariile deja constituite.
Scad chiriile la bloc
La acest capitol, inchirierile de apartamente de bloc vor cunoaste o scadere de pret (partial si datorita pietei de credite ipotecare ce favorizeaza "achizitia la pret lunar de chirie"). Pe piata inchirierilor de vile, cererea ramane constanta, cu tendinte de scadere - unele din companiile internationale sau ambasadele ce reprezinta clientela-tip pentru acest tip de inchirieri incep sa prefere achizitia de proprietati. In materie de inchirieri spatii comerciale, microspatiile sunt si vor fi cele mai cautate, mai ales daca pretul care se cere e convenabil in raport cu pozitia locului respectiv. Casele de schimb valutar, mici fast food-uri, mini-marketuri se bat efectiv pentru ocuparea acestui tip de incinte.
Case de vacanta - se redescopera Breaza, "se inchid" Poiana Brasov si Cornu
Oferta la vanzari de case taranesti ramane in continuare foarte generoasa. Aproape toate regiunile ofera gospodarii la preturi mici, iar cumparatorii incep sa inteleaga avantajele unei astfel de achizitii care se poate face, in medie, cu 2.500-4.000 de euro. In statiunile situate "la deal", oferta de case taranesti este ridicata, iar cererea pe masura, datorita preturilor accesibile. Oferta de vile ramane ridicata, desi cererea s-a plafonat deja. In statiunile de munte, oferta de case taranesti stagneaza, cererea e in crestere. Ca si pana acum, vanzarea de terenuri la deal si munte ramane dezechilibrata - la oferta in crestere, cererea stagneaza. In statiunile de vacanta cu notorietate, evolutiile vor fi stabile. Statiunile de pe Valea Prahovei vor cunoaste aceeasi dinamica echilibrata, cu usoare tendinte de intensificare. La Poiana Brasov, in schimb, se inregistreaza stabilitate cu tendinta de stagnare, zona incepand sa devina "inchisa". Aceeasi stabilitate cu dinamica redusa in localitatea Cornu. In schimb, Breaza va cunoaste o crestere insemnata, incepand sa fie "redescoperita" datorita preturilor scazute comparativ cu alte statiuni. Miscari ascendente si in zona Ceahlaului, unde urmeaza sa apara investitii serioase. Pentru litoral, caracterul sezonier al utilizarii creeaza unele dezechilibre. Se prefera "case normale", dar oferta este scazuta. Piata este mai dinamica la capitolul vile si terenuri. Mamaia pastreaza tendintele de crestere, ceea se va traduce prin majorari de preturi, in special la terenuri. Stabilitate si crestere treptata se vor observa la Mangalia si Costinesti. In schimb, Eforie Nord, Vama Veche, Sulina raman stabile in stagnare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite