Zeci de mii de curioşi pe şantierul Naţional Arena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 20.000 de persoane au vizitat ieri şantierul viitorului stadion naţional, la invitaţia primarului general al Bucureştiului, Sorin Oprescu. Vizitatorii au aşteptat răbdători la coadă zeci de minute pentru a vedea cu ochii lor, în premieră absolută, cum va arăta Naţional Arena.

Porţile stadionului au fost deschise pentru public între orele 10.00 şi 18.00, dar la ora 9.00 se formase deja o coadă de peste 1.000 de curioşi. Foarte mulţi dintre ei erau pensionari nostalgici care doreau să vadă cum şi-a schimbat înfăţişarea stadionul tinereţii lor.

„Eu am fost la deschiderea sa din anul 1953. Atunci se numea «Stadionul 23 August» şi inaugurarea făcea parte dintr-un  festival al tineretului. Este uriaş. Mă bucur că am reuşit să-l văd", ne-a spus Elvira Creţu, în vârstă de 80 de ani, care a venit împreună cu soţul ei la viitorul stadion naţional.

Alţi curioşi, tot pensionari, au recunoscut că sunt vizitatori de ocazie care ies din casă doar dacă nu trebuie să cheltuiască prea mult. „Am aflat de la televizor că se deschide stadionul. Dacă era cu intrare, nu veneam. Era păcat să ratăm, am auzit că e foarte frumos. Ne-am plimba noi şi prin alte părţi, dar nu poţi nici să respiri că trebuie să scoţi bani din buzunar", ne-a spus Grigore Stelian, un pensionar din Bucureşti.

Templul microbiştilor

O a treia categorie de vizitatori, şi cea mai pătimaşă, a fost cea a microbiştilor. Sute de bărbaţi cu însemnele echipelor favorite au venit la stadion pentru a vedea de-aproape unde vor sta antrenorii, care va fi banca rezervelor şi cum se vede arena din tribune. Conturau cu ochii minţii cum vor alerga jucătorii pe teren şi mulţi au scandat numele echipelor preferate.

O parte dintre ei erau însoţiţi de copii, mici microbişti care puneau sute de întrebări. „Tată, de sunt scaunele aşa de colorate? Pe unde intră jucătorii? Dar de sus cum vezi, că eu nu văd?", întreba un puşti de doar câţiva ani. Tatăl răspundea calm la toate întrebările, ca şi cum explica pentru sine. „Scaunele sunt colorate ca să pară că este plin chiar şi atunci când nu sunt spectatori. Este un efect vizual. Jucătorii intră pe dedesupt, pe sub tribune. Cei care nu au bani să plătească un bilet în primele rânduri şi stau mai sus vor vedea meciul pe un ecran uriaş şi cât vor putea se vor uita şi pe teren", i-a explicat răbdătorul tată băiatului cu vocaţie de microbist.

„La televizor se vede mai mare"

Oamenii au fotografiat şi au filmat viitorul stadion



Dacă majoritatea covârşitoare a vizitatorilor au avut numai cuvinte de laudă la adresa noului stadion şi a celor care l-au făcut, au fost şi câteva voci critice. „Mă aşteptam să fie mai mare. La televizor se vede mai mare, aici constat însă că este mic, un  stadion normal pentru alte ţări, un stadion de orăşel. Nu zic că nu-i un pas înainte, dar să organizezi o zi a porţilor deschise pentru teren de fotbal?", a spus cu voce tare un vizitator, adresându-se parcă nu numai prietenilor cu care venise, ci întregii tribune. Au fost câţiva vizitatori care s-au uitat mai puţin la dimensiuni şi mai mult la utilitatea construcţiei şi au constat câteva lipsuri.

„Este un stadion numai pentru fotbal. Nu au făcut măcar o amărâtă de pistă de atletism. Noi alte sporturi nu mai avem!? Oricum o să vin aici doar la concerte, în niciun caz la fotbal", a spus un alt nemulţumit. Organizatorii au declarat că şantierul a fost vizitat de aproximativ 20.000 de persoane.

Costurile, duble faţă de proiectul iniţial

Noul stadion naţional are o suprafaţă de 108.000 metri pătraţi, o capacitate de 55.600 de locuri şi o înălţime de şase etaje. Construcţia include un garaj subteran cu 200 de locuri de parcare, 40 de loje a câte 12 locuri, săli de conferinţă şi restaurante.

Bugetul pentru ridicarea Stadionului Naţional Arena a fost iniţial de 119 milioane de euro. Acum, când este la stadiul de finisări, costurile au ajuns la 213 milioane de euro, o depăşire de buget de 94 de milioane de euro. Construcţia la Naţional Arena a început în 2007, după ce a fost dărâmat fostul Stadion Naţional. Arena va fi inaugurată oficial în luna august, cu un meci al echipei naţionale împotriva reprezentativei Argentinei.

"Eu am fost la deschiderea sa din anul 1953. Atunci se numea «Stadionul 23 August»."
Elvira Creţu
pensionară

"Inaugurarea oficială va avea loc la începutul lunii august 2011, prin meciul România - Argentina."
Sorin Oprescu
primarul general al Capitalei

"Am aflat de la televizor că se deschide. Era păcat să ratăm, am auzit că e foarte frumos."
Grigore Stelian
pensionar

213 milioane de euro este suma investită în construirea Stadionului Naţional Arena.

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite