Un an de anchetă în „Cazul Antoniu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drama artistei  Ameliei Antoniu (37 de ani), prim-solistă la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, a fost cel mai mediatizat caz întâmplat pe fondul unei infecţii intraspitaliceşti.

În aprilie anul trecut a văzut moartea cu ochii în timp ce era internată la Spitalul CF2 din Capitală, unde a făcut o operaţie de col uterin. În urma intervenţiei a contractat o bacterie numită stafilococ auriu, provenită de la un aparat medical.  A intrat în comă, iar doctorii nu i-au mai dat multe şanse de supravieţuire. Soprana şi-a revenit, şi a plecat pentru mai multe investigaţii la Viena, unde a aflat că a contractat bacteria după ce a fost operată cu o ustensilă infectată, importată din China.

Trei angajaţi ai spitalului au fost puşi sub cercetare penală pentru vătămare corporală. În prezent niciunul nu mai lucrează în unitate. „Unul dintre medici a plecat în Franţa să profeseze, celălalt a ieşit la pensie, iar asistenta nu ştiu unde a dispărut", a explicat Şerban Bucur, actualul director al spitalului.

„Sistemul sanitar din românia este bolnav"

În prezent, la CF2 lucrurile par să se fi schimbat în bine, susţin tot oficialii spitalului. „Achiziţiile medicale făcute după acest incident nefericit au fost mult mai riguroase. Am cumpărat ustensile doar din Europa, din Germania, dar şi din România", a mai adăugat Bucur. 

El recunoaşte însă că sistemul sanitar din România este bolnav şi că, după ce că există probleme cu lipsa de personal, acesta care profesează este „plin de bube". „Cum să nu se contracte infecţii dacă o îngrijitoare cu două clase face o diluţie, ori ea nici nu ştie cum se numeşte. Sau asistentele care vin cu unghiile false şi vopsite şi lucrează cu un sistem imunitar scăzut?", acuză directorul.

Restricţii la Spitalul Fundeni

Medicii de la Institutul Clinic Fundeni din Capitală au limitat accesul internărilor în mai multe secţii după ce în ultima lună s-au înregistrat 18 cazuri de diaree acută. „A fost limitat accesul internărilor în secţiile supraaglomerate şi în care au fost înregistrate cazuri de boală diareică acută şi mă refer la urologie, neorologie, chirurgie. Avem foarte mulţi pacienţi şi am luat aceste măsuri pentru a evita infecţiile nosocomiale", a spus Carmen Orban, managerul institutului.

Medicul a precizat că în Institutul Clinic Fundeni se internează aproape 7.000 de pacienţi pe lună, iar cazurile de boală diareică acută (BDA) au apărut progresiv. Toate cazurile au fost raportate şi niciunul dintre pacienţi nu a suferit complicaţii. Medicul a menţionat că această boală a fost identificată prin testele rapide făcute în laboratoarele spitalului şi că probabil vor fi transmise probe la Institutul Cantacuzino. BDA se transmite foarte uşor prin lipsa de igienă, în special mâini murdare.  Andreea Ofiţeru

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite