Top 10 licitaţii măsluite în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriile Chiajna şi Bucureşti au primit cele mai mari amenzi pentru semnarea de contracte fără a respecta procedurile legale. În total, Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice a aplicat sancţiuni de 1,3 milioane de euro anul trecut atât instituţiilor şi agenţiilor naţionale, dar şi autorităţilor locale.

În topul amenzilor acordate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea  şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) se află Primăria comunei ­Chiajna, din judeţul Ilfov, care a primit amenzi în valoare de aproape jumătate de milion de lei (453.000 de lei) pe parcursul anului 2010. Echipele de agenţi ANRMAP au întocmit în acest caz cinci procese-verbale.

Contract divizat pentru a fi atribuit

Cea mai mare neregulă a fost găsită în contractul de delegare a serviciului de salubrizare, pentru care s-a dat o amendă-record de 205.000 lei pentru faptul că autoritatea locală nu a respectat, printre altele, propunerea financiară din oferta declarată câştigătoare. Pe locul doi în topul ANRMAP se află o instituţie din subordinea Primăriei Capitalei, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB). Aceasta din urmă a primit, în total, amenzi de 235.000 de lei din cauză că şefii acestui organism au „aplicat eronat regulile de estimare a valorii contractului", pentru a-l putea atribui direct, fără organizarea unei licitaţii publice.

Concret, un contract de reabilitare a mai multor fântâni şi parcuri din Capitală a fost divizat în mai multe părţi, fiecare ajungând la o valoare maximă de 15.000 de euro. Astfel, responsabilii ALPAB s-au folosit de legea care prevede că, dacă valoarea contractului este de până-n 15.000 de euro, nu mai este nevoie ca autoritatea contractantă să organizeze o licitaţie, ci poate să atribuie direct contractul.

Amenzi pe toată linia

Pe locul trei în acest clasament se află S.C. Domeniul Public Turda S.A., care a încasat o amendă de 200.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor în privinţa atribuirii unor contracte privind achiziţionarea de borduri, pavaj, nisip, dar şi consumabile auto.

Pe următoarele locuri din acest clasament se numără atât agenţii şi instituţii naţionale, cum ar fi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (cu o amendă de 200.000 de lei), Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNANDR, cu o sancţiune de 125.000 de lei), dar şi instituţii de la nivel local: Spitalul Topliţa (cu o amendă de 175.000 de lei), Primăria comunei Galiciuica (3 procese-verbale cu amenzi de 140.000 de lei), S.C. Apa Nova Bucureşti (140.000 de lei amendă) şi Primăria comunei Gheorgheni (125.000 de lei amendă).

Nuclearelectrica ar fi trebuit amendată

Potrivit unui raport al ANRMAP, Nuclearelectrica ar fi trebuit amendată pentru că a încălcat mai multe articole din actele normative care reglementează modul de derulare a procedurilor de achiziţie publică. Una dintre abaterile constatate a fost faptul că Nuclearelectrica a folosit criterii de evaluare care „nu reflectă avantaje de natură economică" în beneficiul societăţii, astfel considerându-se încălcat „principiul utilizării eficiente a fondurilor publice". Amenda pe care ANRMAP ar fi trebuit să o aplice a fost prescrisă, întrucât acest lucru a fost descoperit la mai bine de un an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite