„Celibidache a fost aproape de România şi în comunism“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul dirijorului Sergiu Celibidache îi îndeamnă pe români să-l privească pe maestru ca pe un ambasador al culturii şi al viselor împlinite.

România celebrează 100 de ani de la naşterea lui Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, printr-un festival dedicat artistului. Până pe 7 iulie, iubitorii de cultură se pot bucura de fabuloasa lume a muzicianului care a trăit între 1912 şi 1996, despre care fiul maestrului, Serge Ioan Celibidache, a povestit pentru ziarul „Adevărul". Serge Ioan, în vârstă de 43 de ani, este preşedintele Fundaţiei Sergiu Celibidache, iar în prezent locuieşte la Londra şi are o carieră prolifică de regizor.

Serge Ioan Celibidache susţine că Festivalul „Sergiu Celibidache 100" reprezintă un început important pentru a aduce înapoi în România spiritul dirijorului, artistul fiind celebru mai mult în străinătate decât pe meleagurile noastre. „El chiar s-a simţit român şi a simţit această ţară. A fost întotdeauna dedicat patriei şi foarte aproape de soarta României, chiar şi în perioada comunistă", a destăinuit fiul muzicianului.

Însuşi Celibidache junior a mărturisit că se simte mai român decât orice altceva, chiar dacă n-a locuit niciodată în ţara noastră şi a început să înveţe limba română abia în anul 2000. „Chiar dacă locuiesc la Londra, mă simt 100% român. Vreau să fac ceva considerabil pentru ţara asta prin festivalul dedicat tatălui meu", a povestit regizorul.

Înapoi în România

Prima mişcare a evenimentului este să îl plaseze pe dirijor înapoi în istoria României, drept un ambasador foarte important pentru ţară. Festivalul este „o modalitate excelentă pentru a face acest lucru", însă organizatorii visează şi mai departe. Ei doresc să pornească o nouă tradiţie. „Tatăl meu a părăsit România pentru a-şi îndeplini visul, pentru a-şi urmări pasiunea, talentul şi pentru a deveni muzician, în ciuda voinţei părinţilor lui. De când a plecat, nu i-a mai văzut niciodată. Pur şi simplu şi-a urmat inima. Şi este bine să ne aminitim că este posibil", a fost sfatul lui Celibidache junior.

Astfel, festivalul încearcă să trezească dorinţa de a-şi urma visul în toţi tinerii artişti. Proiectul transmite mesajul că a visa este permis, a visa este posibil, „iar unii dintre noi pot merge mai departe în muzică sau în orice alt domeniu. „Este un apel făcut la libertate. Trebuie să ştii că, fiind român, poţi merge în lume cu propria personalitate şi poţi deveni ceea ce îţi doreşti. Vrem să avem amabasadori români, ale căror nume să circule prin lume", a mărturisit regizorul.

Totodată, proiectul are rolul de "a ţine în viaţă visele tinerilor instrumentişti". Festivalul oferă mai multe masterclass-uri, în cadrul cărora muzicieni consacraţi la nivel mondial lucrează cu oameni neşlefuiţi, dar talentaţi. Cei buni pot fi remarcaţi şi pot avea şansa să studieze în străinătate. „Avem legături cu orchestre din Germania, putem ajuta în foarte multe feluri şi putem oferi speranţa aceea despre care vorbeam", a explicat fiul dirijorului.

„Dacă munceşti mult, banii vor veni de la sine"

Serge Ioan Celibidache îi sfătuieşte pe tinerii muzicieni să-şi urmeze visul fără să se gândească la bani. El spune că aceştia vor veni în cele din urmă şi că, „dacă munceşti mult, banii vor fi o consecinţă naturală a muncii tale".

Celibidache junior susţine că festivalul nu este un proiect comercial şi că, în general, nu poţi amesteca afacerea, profitul, cu activităţile culturale. Totuşi, dacă reuşeşti să o faci, atunci ai în mâini un produs fantastic de care trebuie să te ocupi şi pe care trebuie să-l exploatezi. „Dar, până ajunge să fie un produs, trebuie să existe cultură în societate, altfel societatea moare. Rămânem nişte roboţi", consideră fiul maestrului.

„Nu trebuie să te gândeşti la bani, ci să dai ce ai mai bun în profesia pe care ai ales-o, iar acest lucru ar trebui să te conducă spre nişte portiţe. Lucrurile se vor aşeza de la sine. Toată lumea ar trebui să fie implicată în ce face, fie că faci pantofi,  fie că faci muzică.  Trebuie să crezi că există o energie undeva care te va redirecţiona", îi sfătuieşte Serge pe tinerii instrumentişti.

Fiul marelui dirijor îşi trăieşte viaţa ghidat de zicala budistă  „Lucrurile nu ţi se întâmplă ţie, ci se întâmplă pentru tine". El este de părere că atunci când întâmpini un obstacol, se întâmplă pentru a-ţi deschide ochii sau pentru a-ţi oferi o alternativă. „Viaţa te duce exact acolo unde ar trebui să fii", susţine Celibidache. 

Simfonică şi reggae, un mix bun

Regizorul îi încurajează pe tinerii implicaţi în proiecte ce combină muzica clasică şi influenţele moderne, precum reggae, punk, pop sau chiar muzica electronică. „Tata ar fi înnebunit dacă ar fi auzit de aşa ceva", a glumit fiul Maestrului. El susţine că muzica simfonică poate fi comercializată dacă există bun gust. „Genurile se amestecă şi în pictură. Pot ieşi nişte combinaţii de-a dreptul interesante. Trebuie să te adaptezi la societatea în care trăieşti. Aşa vei atinge anumiţi oameni şi cred că e minunat că îi poţi aduce mai aproape de cultură", a mai spus Celibidache.

„Îl rog pe ministru să se trezească"

Serge Celibidache a afirmat că Ministerul Culturii n- a ajutat în niciun fel la realizarea acestui lăudabil proiect cultural. „Mi s-a promis buget pentru festival, dar nu am primit niciun leu de la minister. Îl rog pe domnul Diaconu să se trezească şi să facă totuşi ceva, pentru că, dacă nu face nimic, este ca şi cum ar declara că Sergiu Celibidache nu e important pentru România", s-a revoltat fiul dirijorului. Proiectul este un eveniment UNESCO, organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti. „Tocmai cu Ministerul Culturii nu avem niciun parteneriat. Mi-aş dori foarte mult să aibă curajul să declare ceva oficial", a mărturisit regizorul.

Declaraţia oficială din partea ministrului Culturii, Mircea Diaconu, a venit sub o formă mai mult decât neaşteptată. Diaconu a refuzat de la bun început să asculte măcar declaraţia făcută de fiul lui Sergiu Celibidache, ba mai mult, părea că nici nu auzise despre acest eveniment de amploare. Întrebat dacă doreşte să facă o declaraţie referitoare la Festivalul „Sergiu Celibidache 100", ministrul a  replicat: „Nu, nu! Nu ştiu despre ce este vorba, nu mi-a ajuns aşa ceva «pe masă»".

Diaconu a fost rugat să asculte măcar afirmaţia lui Serge Ioan Celibidache, însă a refuzat, motivând că trebuie să vadă „declaraţia scrisă" şi că trebuie să apară mai întâi în presă. I s-a explicat faptul că afirmaţia a fost făcută în cadrul unui interviu şi că ar fi corect să apară în presă alături de reacţia oficială a ministerului. Mircea Diaconu nu s-a lăsat înduplecat.

"Chiar dacă locuiesc la Londra, mă simt 100% român.''
Serge Ioan Celibidache preşedintele Fundaţiei „Sergiu Celibidache"

Sergiu Celibidache, o viaţă de poveste

Pe 28 iunie 1912, în oraşul Roman din judeţul Neamţ, se năştea unul dintre cei mai renumiţi dirijori şi compozitori ai lumii: Sergiu Celibidache. Prima apariţie semnificativă a lui Celibidache este într-un concert din 1945 cu Orchestra de Cameră din Berlin. În acelaşi an, dirijorul devine directorul Orchestrei Filarmonicii din Berlin. Începând cu 1949, Celibidache este dirijor-invitat, căutat în toată lumea, dirijând orchestre din Germania, Austria, Italia, Franţa sau America Centrală şi de Sud.

image

Primeşte numeroase premii de-a lungul vieţii, precum decoraţia specială pentru refacerea Orchestrei Filarmonicii din Berlin după război. În 1978 este numit profesor onorific la Universitatea Johannes-Gutenberg din Mainz, unde începe o lungă activitate pedagogică. Sergiu Celibidache a decedat pe 14 august 1996, la reşedinţa sa din comuna La Neuville-sur-Essonne, aflată în apropiere de Paris.

Festivalul „Sergiu Celibidache 100", oază de cultură

În acest an are loc prima ediţie a Festivalului „Sergiu Celibidache", cu ocazia celebrării a 100 de ani de la naşterea marelui dirijor român. Anul 2012 este o perioadă aniversară şi pentru UNESCO, care îl comemorează pe faimosul muzician. Festivalul are loc în Bucureşti, în perioada 3 mai - 7 iulie. Acesta adună o serie de evenimente culturale, cum ar fi Masterclass-urile din luna mai.

„A preda este cea mai nobilă activitate umană" a fost crezul lui Sergiu Celibidache, pe care l-a insuflat şi unor instrumentişti de excepţie. Câţiva dintre aceştia sunt invitaţii festivalului din acest an: violonista britanică Ida Haendel, violonistul german Helmut Nicolai, contrabasistul român Dorin Marc, flautistul austriac Michael Martin Kofler, cornistul german Wolfgang Gaag, violonistul israelian Rony Rogoff şi violonistul spaniol Enrique Garcia Asensio. Muzicienii vor lucra cu tineri instrumentişti români, care vor avea şansa să primească burse în străinătate.

„Haz de necaz", în premieră mondială

Tot în cadrul Fesivalului „Sergiu Celibidache 100" va fi organizată şi o expoziţie de fotografie, „Fragmente din viaţa Maestrului Sergiu Celibidache".  Astfel, o serie de imagini ce portretizează cronologic întreaga viaţă a marelui dirijor poate fi admirată la sediul Artmark, până pe 27 mai. Totodată, pe 24 mai au loc proiecţii de filme la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City. Festivalul va contiunua cu numeroase concerte susţinute de artişti recunoscuţi internaţional, foşti elevi ai lui Sergiu Celibidache şi orchestre de primă clasă ale României. Spectacolele se vor desfăşura la Ateneul Român, în perioada 30 iunie - 7 iulie.

Celebrarea maestrului se va încheia grandios, cu premiera mondială a compoziţiei „Haz de necaz" a lui Sergiu Celibidache. Aceasta va avea loc pe 7 iulie, la Ateneul Român. Dintre ţările care vor celebra, prin festivaluri, cei 100 de ani de la naşterea Maestrului, România este singura care beneficiază de acest eveniment unic, şi anume dezvăluirea laturii de compozitor al unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii.

Fiul marelui muzician, Serge Ioan Celibidache, susţine că „acest eveniment va rămâne în istoria muzicală a lumii şi va dăinui pentru generaţiile care urmează. România se va impune astfel pe harta culturală mondială într-un mod unic".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite