Oaza pietonilor la kilometrul zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Universitate, pe centrul bulevardului Regina Elisabeta, va fi zonă pietonală
La Universitate, pe centrul bulevardului Regina Elisabeta, va fi zonă pietonală

Piaţa Universităţii din Bucureşti va fi reamenajată, la anul, după proiectul unor arhitecţi italieni. Ordinul Arhitecţilor din România a anunţat, ieri, câştigătorii concursului de proiecte pentru reamenajarea Pieţei Universităţii.

Astfel, după ce au lucrat timp de un an la o schiţă ce avea ca temă reamenajarea Pieţei Universităţii, o echipă de patru arhitecţi, trei italieni şi o româncă, îşi va pune amprenta pe „kilometrul zero" al Bucureştiului.

Câştigătorii sunt din Italia şi sunt coordonaţi de Ambra Fabi. Din echipă face parte şi românca Simona Dirvaru, „novice" în domeniu. Lipsa experienţei celor patru nu a fost un dezavantaj, după cum susţin membrii comisiei de evluare.

O idee cu valoare

Simplitatea machetei realizate de aceştia i-a impresionat cei şapte membri ai juriului din care a făcut parte şi arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. Acesta susţine că motivele pentru care a fost ales proiectul echipei îl reprezintă faptul că nu este sofisticat şi nici nu va schimba cu mult autenticitatea zonei.

„Această echipă chiar nu s-a aşteptat să câştige. Dar proiectul este foarte elegant, idei simple care sunt uşor de realizat, de aceea a fost pe placul tuturor. Astfel, va fi modificat mobilierul urban, dar într-un mod decent, iar accentul va cădea pe statui, care vor fi puse mai mult în evidenţă", a explicat Pătraşcu. Acesta a mai precizat că şi zona spaţiilor verzi va fi modificată, fiind reamplasate pe zona de margine.

Mai exact, în zona Universităţii va fi proiectată o insulă exclusiv pietonală, care va fi înconjurată de spaţii verzi, delimitată de corpuri de iluminat. Reprezentanţii juriului susţin că, astfel, se dă o importanţă maximă monumentelor, subliniind memoria acestui loc.

Prima schimbare vizibilă pe care bucureştenii o vor observa se va întâmpla, speră specialiştii, la primăvară. Pentru această reconfigurare, Primăria Capitalei va scoate de la buget aproape 500.000 de euro.

Proiectul nu a impresionat

Cei care doresc să vizioneze imagini cu proiectul câştigător o pot face mergând la Sala Dalles, acolo unde vor fi expuse până la 14 noiembrie proiecţiile viitoarei pieţe. Bucureştenii care au fost în prima zi de expoziţie a tutuor celor 52 de proiecte participante la concurs nu au fost impresionaţi de câştigător. „Mă uit de câteva minute la planşă şi încerc să-mi dau seama exact ce se va întâmplă. Observ că statuile vor fi amplasate cumva pe mijlocul străzii şi mulţi copaci pe margine", a susţinut un vizitator.

Vezi pe forbes.ro o galerie foto cu proiectele care s-au clasat pe primele șase locuri

Concursul pentru Piaţa Universităţii a fost organizat după ce, la sfârşitul anului trecut, filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor a cerut Primăriei Capitalei să lanseze un concurs de soluţii pentru amenajarea celui mai important spaţiu public din Capitală. Specialiştii au criticat atunci faptul că, pentru Primăria Capitalei, „este mai important garajul maşinilor decât pietonii", făcând referire la parcarea subterană care urmează să fie construită în zonă.

500.000 de euro va plăti Primăria Capitalei pentru reamenajarea Pieţei Universităţii.

Un loc plin de semnificaţii

Piaţa Universităţii este poate cel mai simbolic loc din Bucureşti. Este „kilometrul zero" al reţelei de şosele a României şi una dintre cele mai importante intersecţii ale Capitalei. Aici se află clădirea Universităţii Bucureşti, a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale" şi Hotelul Intercontinental, obiective regăsite în toate ilustratele din Capitală. Tot aici a fost punctul fierbinte al evenimentelor din decembrie '89, al campaniilor electorale care au urmat Revoluţiei, iar la 1 decembrie 2007, tot aici a fost anunţată, de către preşedintele Traian Băsescu, intrarea României în Uniunea Europeană.

Unde „golanii" au întâlnit minerii

Cele mai importante victorii din sport se sărbătoresc în Piaţa Universităţii, tot aici răsună constant crezuri politice. Aici s-a consumat una dintre cele mai lungi manifestaţii de stradă, mitingul „golanilor", în 1990, încheiat cu mineriada din 13-15 iunie. Evenimentele de atunci au plasat Piaţa Universităţii în prim-planul atenţiei mondiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite