Etnobotanicele, mai multe victime decât heroina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drogurile legale se vând şi minorilor
Drogurile legale se vând şi minorilor

 De cinci ori mai multe persoane au ajuns la spital în 2010 faţă de 2009, după ce au consumat droguri legale. Dacă anul trecut au fost 86 de utilizatori de plante etnobotanice care au ajuns la Urgenţă, doar în primul semestru din acest an au fost înregistraţi 235.

Etnobotanicele se află astfel pe primul loc în rândul drogurilor din cauza cărora românii au ajuns la spital, întrecând cu mult substanţele periculoase precum heroina, cap de listă în anii precedenţi.  Conform datelor din Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor din 2010, lansat ieri de Agenţia Naţională Antidrog, în Capitală s-au fost înregistrate cele mai multe internări la unităţile spitaliceşti, după ce s-au consumat plante etnobotanice. Astfel, 85 de bucureşteni au ajuns la medic în primele şase luni, cu diferite dureri, după ce au tras pe nas, au fumat sau pur şi simplu au ingerat substanţe etnobotanice. Pe locul doi se numără Moldova, cu 46 de consumatori şi Muntenia, cu 28 de cazuri. Aproape că nu trece zi fără a se înregistra o astfel de situaţie, numai ieri o fată de 13 ani din Iaşi ajungând la spital după ce a consumat etnobotanice.

Tot în fruntea afecţiunilor pentru care românii au ajuns la spital în urma consumului de droguri se numără intoxicaţiile cu substanţe necunoscute, cu 205 cazuri, iar pe locul trei, intoxicaţiile acute cu substanţe medicamentoase, cu 109 cazuri. Heroina se situează pe locul cinci în rândul drogurilor care au băgat români în spitale.

24 de substanţe noi au apărut în 2009

Statisticile diferă foarte mult comparativ cu anii precedenţi. Astfel, în 2009, drogul principal pentru care s-a solicitat internarea în diferite unităţi spitaliceşti a fost heroina, iar pe locul doi au fost plantele etnobotanice. În 2008, însă, heroina a fost pe primul loc, iar medicamentele hipnotice şi sedative şi canabisul se aflau pe locul secund, drogurile legale nefiind nici măcar în top trei.

Datele arată că anul 2009 a fost unul record pentru Europa din punctul de vedere al apariţiei a noi droguri sintetice: 24 de astfel de substanţe noi au apărut pe piaţă. În 2010, acest tipar a continuat pe aceeaşi linie, 15 substanţe noi apărând până la jumătatea lunii iulie.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite