Cine a săpat mormântul economiei greceşti FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colapsul Greciei
Colapsul Greciei

Părerea unanimă a grecilor intervievaţi de „Adevărul” este că Uniunea Europeană, guvernul elen şi băncile sunt direct responsabile pentru situaţia economică dezastruoasă din Grecia.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

După 20 de ani în care economia Greciei a crescut artificial susţinută de împrumturi, butoiul cu pulbere a explodat.

Pe străzile Atenei oamenii par mai preocupaţi ca niciodată de ceea ce li se întâmplă. Aproape fiecare cetăţean are în mână câte un ziar, iar dacă intri în polemică cu ei despre criza financiară, devin foarte vehemenţi. Se implică personal.

Majoritatea ideilor grecilor de rând converg într-o singură direcţie: Guvernul este responsabil, noi nu avem de ce plăti pentru această situaţie”.

Totuşi, cine nu dă vina pe Guvern, acuză Uniunea Europeanǎ care le-a băgat moneda euro pe gât.

“Drahma noastră ne va salva din această situaţie”, spun cei mai în vârstă. Tinerii însă,conştientizează că o revenire la moneda naţională grecească este foarte greu de realizat şi recunosc că stilul lor de viaţă din ultimii ani, a contribuit la colapsul economic.

“Grecilor le place foarte mult să cheltuie. Pentru ei, democraţia înseamnă de fapt liberatatea de a cumpăra”, spune Petros, 29 de ani, student la Facultatea de Istorie.

Fiecare grec are cel puţin trei carduri de credit şi un autoturism pe care şi le-au achiziţionat chiar dacă veniturile nu le permiteau.

Astăzi, drogaţii îşi injectează heroină chiar faţa hotelurilor din buricul Atenei, sub ochii poliţiştilor care dirijează circulaţia, tinerii organizează proteste şi visează la o revoluţie, iar cei care s-au îndatorat peste măsură aşteaptă o porţie de mâncare de la cantina socială.

În cartierul Sofocleos, unde drogaţii, imigranţii şi bătrânii fără adăpost primesc trei mese pe zi de la guvernul elen şi biserica ortodoxă din Grecia rândurile se îngroaşa în fiecare zi.

Citiţi mâine în „Adevărul” poveştile grecilor de rând care trec prin această criză financiară şi ce cred ei despre cei care se fac vinovaţi de colapsul economic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite