Bucureşti: Vizita la muzeu trece prin discotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Participanţii din 15 ţări la conferinţa „Tineretul şi muzeele“ au ajuns la concluzia că cea mai bună metodă de a atrage publicul tânăr la expoziţii culturale sunt petrecerile. Muzeul

Participanţii din 15 ţări la conferinţa „Tineretul şi muzeele“ au ajuns la concluzia că cea mai bună metodă de a atrage publicul tânăr la expoziţii culturale sunt petrecerile. Muzeul Ţăranului Român şi cel de Artă Contemporană organizează deja seri de clubbing.

Tot mai multe muzee din Bucureşti încearcă să atragă tinerii prin amenajarea unor cluburi în interiorul instituţiilor de cultură, unde tinerii se pot distra la sfârşit de săptămână. Pionieri la acest capitol sunt Muzeului Ţăranului Român (MŢR), unde se află Clubul Ţăranului, şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAR), situat în Palatul Parlamentului. Reprezentanţii MNAR organizează petreceri pe terasa fostei Case a Poporului.

Rigiditatea expoziţiilor, îndulcită cu DJ-ii

Asociaţia ELITE ART Club pentru UNESCO, coordonatoarea proiectului „YOUth and MUSEums“ – Tineretul şi muzeele, împreună cu reprezentanţi români au discutat timp de o săptămână despre cum să atragă cât mai mulţi tineri în instituţiile muzeale. Soluţia la care au ajuns experţii este distracţia, un cârlig care şi-a dovedit eficienţa recent, prin „Noaptea Muzeelor“, evenimentul organizat weekendul trecut în Bucureşti. Numărul record de participanţi a fost generat şi de strategia managerilor de muzee, potrivit căreia au îmbinat oferta culturală cu cea de clubbing.

„Integrarea muzeelor în viaţa socială a tineretului trebuie realizată nu numai prin activităţi şi programe cu scop educaţional, ci şi prin acţiuni de tipul cluburilor de weekend“, a explicat Daniela Popescu, preşedintele Asociaţiilor şi Cluburilor UNESCO pentru Europa şi America de Nord. Ea a adăugat că spaţiul muzeal trebuie să devină nu doar un loc de cercetare şi reflecţie, ci şi un spaţiu de întâlnire şi dialog, un spaţiu al interacţiunii sociale. 

Lecţii din străinătate

Printre muzeele din Europa care au cluburi pentru tineri se numără „K 21“ din Duesseldorf, care a înfiinţat clubul de tineret Klub Nacht, deschis de obicei sâmbăta, până la ora 23.00. Muzeul Van Gogh din Amsterdam organizează „Friday Night“ la fiecare sfârşit de săptămână, pentru ca tinerii să socializeze într-un mediu cultural, pe muzica DJ-ilor.

100.000 de vizitatori la „Noaptea Muzeelor“

Muzeele bucureştene au oferit vizitatorilor, în noaptea de 16 mai, lecţii de scrimă, proiecţii de filme, pictură heraldică, dans şi teatru medieval. Astfel, s-a înregistrat un număr record de vizitatori: peste 100.000 de oameni. Unul dintre cele mai vizitate muzee a fost Muzeul Naţional de Artă, unde s-a organizat o petrecere cu DJ, pe terasa Palatului Parlamentului. O altă expoziţie atractivă a fost cea de la Muzeul Cotroceni, care a avut în prim plan costumele de epocă din colecţia Adinei Nanu.

Declaraţii
"Integrarea muzeelor în viaţa socială a tineretului trebuie realizată şi prin acţiuni de tipul cluburilor de weekend"
Daniela Popescu
Preşedintele Asociaţiilor UNESCO pentru Europa

„Clubul Ţăranului este primul club în muzeu din Capitală. Încercăm să dezvoltăm şi să cultivăm gustul tineretului pentru întâlnirile din club“.
Vintilă Mihăilescu
Director Muzeul Ţăranului Român

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite