Bucureşti: Spectacol interbalcanic la Teatrul Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maia Morgenstern va evolua în unica reprezentaţie, din România, a piesei “Cântecul fratelui mort” Având la bază o legendă populară foarte răspândită în Grecia, spectacolul regizorului Sortis Katzakis evidenţiază elemente comune ale culturii populare din Balcani, într-o interpretare internaţională.

În data de 30 aprilie, la ora 19.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional va avea loc unica reprezentaţie, pentru publicul român, a spectacolului intercultural balcanic “Cântecul fratelui mort”.

Distribuţia include actori din Grecia, Serbia, Albania, România şi Bulgaria, fiecare interpretându-şi rolul în limba maternă.
 
Balada pe care  regizorul a adaptat-o pentru scenă povesteşte o străveche legendă tragică, în care o mamă care avea nouă fii şi o unică fiică îşi pierde toţi copiii.

Regizorul a cules, din folclorul grec şi al celorlalte ţări balcanice, versuri din diverse variante ale baladei, precum şi povestiri, bocete, ritualuri, dansuri etc. pe care le-a introdus în spectacol.

Pornind de la un mit comun, Sotiris Katzakis încearcă să evidenţieze esenţa tragică a culturii populare din zona balcanică, insistând asupra rădăcinilor comune şi a multiplelor înrudiri, punând, astfel, în lumină, dinamica, dincolo de graniţe, a convieţuirii culturale a acestor popoare.

Spectacolul “Cântecul fratelui mort” a fost jucat mai întâi, la Atena, la Teatrul Alekton, în perioada 26 matrie-5 aprilie 2009.

Ulterior, înainte de a ajunge la Bucureşti, spectacolul a fost itinerat în Albani, Serbia şi Bulgaria.

Din distribuţie fac parte Maia Morgenstern (România), Maria Katsiadaki (Grecia), Margarita Xhepa (Albania), fiecare interpretând rolul mamei.

La crearea atmosferei aparte a spectacolului  îşi aduc contribuţia un cor şi un acompaniament special la tobă şi la toacă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite