Bucureşti: Şezătoare de 1 Mai, în faţă la Ateneu GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii bucureştenilor care au rămas acasă de 1 Mai au preferat doar petrecerea organizată de primarului sectorului 5, Marian Vanghelie. Marşul „Unu Mai Românesc” a pornit de pe Bulevardul Kiseleff, în jurul orei 10.30, spre Parcul Izvor, cu oprire în  Piaţa Revoluţiei.

Vremea însorită şi voia bună au convis, azi-dimineaţă, câteva mii de oameni să „răspundă la apelul” lui Vanghelie şi să vină în Parcul Izvor pentru mitingul de 1 Mai.

Din Bucureşti sau din Judeţul Ilfov, veniţi cu autocare dis-de-dimineaţă, cu sticlele de apă după ei, oamenii au păstrat încă amintirea defilărilor de altădată organizate în ziua de 1 Mai.

„Înainte sărbătoream prin muncă, dar ne mai scoteau comuniştii la câte o defilare. Acuma e cam tot aşa ceva”, a spus, în timp ce se cocoţa pe unul dintre gardurile de potecţie din izvor, un bătrân venit din judeţul Ilfov. La cei  70 de ani ai săi s-a încumetat să vină la Bucureşti cu vecinii săi, pentru că transportul a fost gratuit. A venit atât pentru defilare, cât şi pentru ospăţul care-l aşteapta în Parcul Izvor.

„E Ziua Naţională, o să defilez, apoi o să mă joc şi, spre seară, plecăm acasă”, a spus Andrei Minciună, în vârstă de 9 ani. Băieţeul venise din zona Trafic Greu, împreună cu fratele geamăn şi cu mama lui. 
 
Picnic la Ateneul Român

Oamenii s-au adunat în pâlcuri, adăpostindu-se de soarele de la amiază, la umbra pomilor din faţa Ateneului Român, situat în Piaţa George Enescu. Unii s-au întins direct pe trotuar, pe câte o haină care le ţinea loc de  pătură, apoi şi-au scos mâncarea din sacoşele de plastic. Piaţa Revoluţiei a devenit astfel,  în jurul orei 11.10, un furnicar de oameni care „târau” după ei amintiri ale altor vremuri.

Din Baloteşti, Chiajna, Dragomireşti, sute de oameni, tineri, bătrâni şi copii au fost aduşi cu autocarele. „Am venit cu autocarul pentru conferinţă, defilare şi mici, apoi plecăm înapoi acasă”, a spus Veronica Ciocan, în vârstă de 70 de ani, venită din Baloteşti.

Soarele prea puternic şi oboseala drumului au obosit-o, astfel încât şi-a luat nepoţii lângă ea şi s-a aşezat pe astfaltul din parcarea din faţa Ateneului, trăgându-şi mai abitir basmaua pe ochi. La ora 11.15, participanţii au pornit în marş spre Parcul Izvor, unde îi aşteptau micii şi berea.

Petrecere câmpenească la Casa Poporului

Parcul Izvor, locul unde peste doar două săptămâni va concerta celebra trupă Depeche Mode, s-a umplut de umbreluţe, corturi şi băncuţe. Fumul de la grătarele cu mici a acoperit fosta Casă a Poporului, în prezent Palatul Parlamentului. Sute de oameni formaseră deja cozi la grătarele cu mici, iar  grataragiii nu mai conteneau cu perpelitul micilor.

„De-abia de jumătate de oră am venit şi nici n-am apucat să scot capul din fum”, spune Robert, un vânzător de mici, în timp ce întorcea cu spor mititeii.

„O să se supere Oprescu, că-i strică iarba”

Unii au venit special pentru petrecerea câmpenească de 1 Mai, alţii s-au nimerit din trecere şi s-au oprit la grătarele cu mici aburinzi. Micii se vindeau pe bază de bonuri de la sindicat sau de la partid, iar unul dintre grataragii strângea bonurile şi făcea socoteala liniştindu-i pe muşteriii pofticioşi. „Nu se serveşte mai mult de cinci bonuri”, le spunea el bătrânilor care se adunaseră coadă la taraba lui.

„Bâlciurile astea au fost dintotdeauna, chiar spuneam că o să se supere Oprescu că i se strică iarba. Eu aş prefera să se pună pomi decât să se faca asta”, a spus o trecătoare, Olga Costache.

Ştrandul lui Poteraş, gol de dimineaţă

Bucureştenii din sectorul 6 au preferat să meargă la petrecerea din Parcul Izvor, decât la Ştrandul Dâmboviţa din Crângaşi pe care l-a dschis azi-dimineaţă primarul Cristian Poteraş. Deşi a fost intrarea liberă, singurii dornici de îmbăiere au fost trei puşti care veaneau de la antrenamentele de fotbal şi o familie care locuieşte în apropiere.

De 2 Mai, în Parcul IOR

Bucureştenii care vor alege să-şi petreacă Ziua Tineretului, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza“ (IOR), vor avea parte de o distracţie pe cinste.  Ministerul Tineretului şi Sportului va organiza, sub sloganul „De 2 Mai Ziua Tineretului- De 2 ori MAI tânăr“ , competiţii sportive de aerobic, de dans şi de arte marţiale.

Cei care doresc să participe la concursuri se pot înscrie pe o listă a organizatorilor înaintea fiecărei competiţii. Concursurile sportive vor începe la ora 10.30, iar accesul va fi liber.  De  la ora 17.00, vor urca pe scenă trupelele DJ Rhynno şi Sylvia.  Tot în acelaşi parc, dar de la ora 19.00, trupa Sistem îi va încânta pe bucureşteni, timp de o oră. Soliştii trupei Viţa de Vie vor întreţine şi ei atmosfera, începând cu ora 20.00.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite