Bucureşti: Şantierele sunt vinovate pentru praful din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autovehiculele care ies de pe şantiere aduc tone de praf în Capitală. Constructorii ar trebui, conform legii, să asigure condiţii de spălare pentru maşini şi să acopere cu prelate încărcătura din remorci.  

Cu toate că amenzile sunt mari, între 3.000 şi 5.000 de lei, cele mai multe dintre maşinile şantierelor continuă să se plimbe nestingherite pe străzile Capitalei, pline de noroi şi lăsând în urma lor dâre de praf. “Noi spălăm maşinile doar dacă este vreme ploiasă şi se face noroi.

 Până acum nu am luat nici o amendă”, a spus unul dintre şefii unui şantier din Pipera. Bărbatul, care nu a dorit să-şi divulge numele, susţine că la ieşirea din şantier există o rampă pe care ar trebui să fie suite maşinile pentru a fi spălate.

Dispozitivul este foarte rar folosit deoarece, după cum povestesc muncitorii, “ori este vreme bună, ca acum , şi atunci nu avem de ce să spălăm maşinile, ori, dacă plouă şi se face noroi, nu prea lucrăm”.

Explicaţia lor pare valabilă, dar, un camion care a ieşit azi-dimineaţă pe poarta şantierului, cu toate că nu plouase, era plin de pământ. Pe deasupra, din remorca neacoperită, se împrăştia moloz pe stradă şi pe celelalte maşini din trafic.

Patru amenzi în şase luni

Cazuri similare se întâlnesc pe majoritatea şantierelor din Capitală, şi se pare că nici măcar amenzile usturătoare nu po  micşora norul de praf în care este îngropat Bucureştiul.

Firma de construcţii Virom International, din Sectorul 2 al Capitalei, a primit deja patru amenzi pentru pentru nerespectarea normelor de salubritate, în condiţiile în care lucrările au început în urmă cu şase luni.

„Fiecare şantier este obligat să aibă o staţie de spălare a cauciucurilor pentru autovehiculele de transport, instalată la ieşirea din şantier” a declarat Dumitru Soare, directorul Poliţiei Comunitare a Sectorului 2. De la începutul anului, numai pe raza Sectorului 2, constructorii au primit amenzi în valoare totală de peste 36.000 de lei.


Bucureştenii înghit sute de tone de praf anual

Aproape 800 de tone de praf au fost înregistrate la nivelul Capitalei în anul 2007. “Anul trecut praful a depăşit pragul de alertă de două ori iar dioxidul de azot care provine din arderea carburanţilor, a fost şi el ridicat dar nu a depăşit pragul de alertă”, a spus Gabriel Ciuiu, şef Monitoring la Agenţia pentru pentru Protecţia Mediului Bucureşti.

Gabriel Ciuiu a explicat că şantierele produc multă mizerie, noroi, nisip şi ciment, elemente care sunt ridicate în aer de maşinile din trafic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite