Bucureşti. S-a deschis prima bancă de celule stem din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sângele placentar va fi prelevat mamelor, la naştere. Celulele stem, din sângele placentar, sunt utilizate în tratarea a zeci de boli grave, cum ar fi leucemia. Prelevarea costă 3.270 lei şi, anual, se plăteşte o taxă de depozitare în valoare de 100 de lei.


Prima bancă de celule stem din Bucureşti s-a deschis astăzi, la ora 13.00, pe Şoseaua Avram Iancu din Otopeni.  Laboratorul aparţine CBC Laboratories S.A., membru al grupului Cord Blood Center, firma care a efectuat prima recoltare de sânge placentar din România. "Până acum se putea recolta sânge placentar în România dar se depozita în băncile din alte ţări. Celulele stem sunt utilizate în peste 70 de boli, majoritatea boli de sânge maligne, boli metabolice congenitale, accidente cerebrale, boli reumatice grave, dar şi în cazul infarctului miocardic pentru refacerea musculaturii inimii.", a spus Adina Scaringi, directorul de marketing al Cord Blood Center.

Transplantul de celule stem este singura salvare pentru bolnavii de leucemie

În cazul bolilor hematologice şi a bolilor metabolice congenitale, transplantul de celule stem este singura salvare. Dintre aceste boli, cele mai frecvente sunt leucemiile acute, care reprezintă aproximativ 10% dintre cancere, fiind principala cauză de deces sub 35 ani. Recoltarea sângelui placentar se poate efectua indiferent de dacă naşterea este naturală, prin cezariană, prematură sau dacă este sarcină suprapurtată sau naştere în apă.Recoltarea sângelui placentar  este efectuată de către medicul obstetrician care asistă naşterea. “Momentul în care are loc prelevarea sângelui placentar este intercalat între naşterea copilului şi  eliminarea placentei. Se  recoltează  sângele care a rămas la nivelul cordonului ombilical şi mai ales, la nivelul placentei”, a spus referentul medical al clinicii, Speranţa Arciudeanu.

Aproximativ 150 de copii sunt depistaţi anual,cu leucemie

 Medicii explică faptul că recoltărea este interzisă în cazul femeilor care sunt infectate cu HIV, sifilis şi virus hepatitic B şi C. Femeile însărcinate pot accepta prelevarea de celule stem şi pentru a ajuta alte persoane, nu doar pentru copiii lor. În România sint diagnosticate anual intre 100 si 150 de cazuri de leucemie la copii. Potrivit specialiştilor, celulele din cordonul ombilical sunt mai eficiente în tratarea leucemiei la copii decât clasicul transplant de măduvă. Statisticile arată că leucemia omoară anual peste 4.000 de oameni. Prelevarea de sânge placentar costă 3.270 lei şi anual se plăteşte o taxă de depozitare de 100 de lei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite