Bucureşti: Parcare în iarbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza lipsei locurilor de parcare, unii şoferi îşi lasă maşinile pe spaţiile verzi din faţa blocului.

În mai multe zone din Capitală, zeci de maşini sunt parcate neregulamentar, ori în stradă, ori pe spaţiile verzi amenajate în faţa sau în spatele blocului.
Pe Bulevardul Unirii, spre exemplu, peste 15 maşini ocupau azi-dimineaţă zona în care de fapt ar fi trebuit să fie iarbă şi flori.
Din cauză că unii şoferi întorc maşinile frecvent pe acel spaţiu, iarba şi florile nici măcar nu au mai răsărit. „Unde vreţi să parchez, în stradă? Nu vedeţi că şi asta e ocupată de alte maşini?”, ne-a luat în primire, nervos, unul dintre şoferii care îşi lăsase maşina pe gazonul din faţa unei cafenele de pe Bulevardul Unirii.
Cei preocupaţi de situaţia „plămânilor” verzi sunt însă de altă părere. „În primul rând, legea nu permite utilizarea spaţiului verde în astfel de situaţii. Autoritatea locală ar trebui să-şi dea silinţa şi să împace ambele părţi. A betona spaţiul verde nu este o soluţie”, a spus Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”. Acesta a adăugat că ar trebui ca toţi cei care construiesc să prevadă şi parcări subterane, astfel încât spaţiul verde să nu fie distrus.

Ceartă între vecini pentru spaţiul verde
Locatarii unui bloc de pe Splaiul Unirii se ceartă cu vecinii din blocul alăturat pentru spaţiul verde din spatele blocului, ocupat de vecini cu maşini.
Din cauza lucrărilor de asfaltare şi schimbare de borduri, o parte dintre locatarii blocului M15 de pe Splaiul Unirii nr. 43 şi-au amenajat singuri parcări în locul unde altădată era verdeaţă. „Unii locatari doresc desfiinţarea acestui spaţiu verde, loc în care nu s-ar putea amenaja mai mult de cinci locuri de parcare.
Noi, cei de la etajele inferioare, ne preocupăm mai mult de spaţiul verde, întrucât este singurul care ne-a mai rămas şi nu vrem să îl distrugă”, a spus un locatar din M16.
Ceilalţi, constrânşi de faptul că nu au unde să-şi lase maşinile, încearcă din răsputeri să obţină chiar şi câteva locuri să-şi lase maşinile. „Eu am vrut să facem locuri de parcare aici.
Chiar dacă era vorba doar de patru locuri, nouă ne erau de folos. Am propus primăriei, dar nu ne-a aprobat”, a spus Marian P., un alt locuitor din bloc.

Primăria promite locuri de parcare
„Este o situaţie complicată pentru că în acest moment sunt 1,2 milioane de maşini pe străzile Capitalei şi doar 100.000 de parcări. Ne propunem pentru anul acesta să construim, în şapte zone, parcări subterane şi în alte zece, parcări supraterane. După aceea, Poliţia şi Primăria vor da amenzi celor care îşi vor lăsa maşinile pe spaţiul verde”, a declarat Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei.
El a mai spus că, în ultimii ani, Primăria Capitalei a investit foarte mult în mijloacele de transport în comun şi va continua să investească. Raicu speră astfel că oamenii îşi vor lăsa maşinile acasă şi vor alege să meargă cu transportul în comun.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite